Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijad | 9. 2. 2016.

Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove EP-a u Saudijskoj Arabiji

Izaslanstvo predvođeno zastupnikom Plenkovićem razgovaralo je s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i najvišim saudijskim dužnosnicima o stanju odnosa između Saudijske Arabije i Europske unije, globalnoj sigurnosnoj situaciji te o zbivanjima na Bliskom istoku i u Zaljevu

Uz potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića u izaslanstvu EP-a bili su zastupnici Jozo Radoš, Arnaud Danjean, Tokia Saifi, Afzal Khan, Pier Antonio Panzeri i Mark Demesmaeker, a susretima je također prisustvovao ambasador EU-a Adam Kulach.

Članovi Izaslanstva susreli su se s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, potpredsjednikom Savjetodavnog Vijeća (Shura) Mohammedom al-Jefrijem i s 20 zastupnika Shura vijeća, ministrom pravosuđa Waleedom al-Salmaanom, tajnikom za multilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova princom Turkijem al-Kabeeom te predsjednikom Komisije za ljudska prava Bandarom al-Aibanom.

Glavne teme susreta bile su politička situacija u Saudijskoj Arabiji te globalni sigurnosni i gospodarski izazovi. Tijekom razmjene mišljenja sa zastupnicima, kralj Salman istaknuo je važnost suradnje u područjima zajedničkog interesa, posebne glede aktualnih nestabilnosti i žarišta u regiji te uloge Saudijske Arabije u stvaranju preduvjeta za mir. Izrazio je želju za snažnijom gospodarskom suradnjom s EU koja je glavni trgovinski partner Saudijske Arabije, a ujedno je naglasio svoju privrženost postizanju mira na Bliskom istoku kroz Arapsku mirovnu inicijativu.

Zastupnici su s kraljem Salmonom i saudijskim izaslanstvom održali otvorenu raspravu o sigurnosnoj situaciji u Siriji i Jemenu, a tim povodom razgovarali su i s brigadirom Ahmedom al-Assirijem koji je glasnogovornik koalicije u Jemenu. Poručili su kako su u postojećim okolnostima potrebni prije svega potpuno poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i političko rješenje sukoba, kao i smirivanje tenzija i obnova dijaloga između Saudijske Arabije i Irana te snažnija suradnja u borbi protiv terorizma.

Na sastanku s predsjednikom Komisije za ljudska prava Bandarom al-Aibanom zastupnici su pozvali na poštivanje ljudskih prava u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima te podsjetili na slučaj Raifa Badawija, blogera iz Saudijske Arabije koji je u 2015. bio dobitnik nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu misli.

Voditelj izaslanstva Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo otvorenim dijalogom i razmjenom mišljenja s kraljem Salmanom i saudijskim dužnosnicima, te istaknuo kako je postignut dogovor o nastavku snažnijeg parlamentarnog dijaloga i suradnje s ciljem poboljšanja odnosa i razumijevanja između Europske unije i Saudijske Arabije.

»Naš je prioritet rješavanje uzroka sukoba i ratova na Bliskom istoku i u Zaljevu korištenjem sveobuhvatnih instrumenata vanjske politike EU u suradnji s našim partnerima, a posebno sa Saudijskom Arabijom«, zaključio je Plenković.