Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 3. 2. 2016.

Napredak u procesu europske integracije Kosova

Tijekom plenarnog zasjedanja održana je rasprava o procesu europske integracije Kosova u kojoj je sudjelovao potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković

U svom govoru Plenković se zahvalio kolegici Lunacek na kvalitetno pripremljenom Izvješću koje bi trebalo biti poticaj za daljnji napredak na europskom putu Kosova, kojeg on osobno snažno podržava, kao i nova hrvatska vlada. Pozdravio je ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji sada predstavlja temelj europskih integracija Kosova, te je izrazio žaljenje što Kosovo nije postalo članicom UNESCO-a. Dodao je kako je dobro što je ostvaren napredak u odnosima sa Srbijom te naglasio kako pritom treba provesti sve potpisane sporazume. U tom kontekstu nastavak dijaloga sa Srbijom nužan je za normalizaciju odnosa između dvije države, smatra Plenković te očekuje rješavanje pitanja nestalih osoba.

Plenković je istaknuo kako je Kosovo jedina država jugoistočne Europe čijim je državljanima još uvijek potrebna viza za putovanje u EU, te se založio za viznu liberalizaciju za građane Kosova čime bi se smanjio i pritisak ilegalne migracije. »Drago mi je što Izvješće uključuje punu podršku namjeri Vijeća da Komisija nastavi razgovore o okvirnom sporazumu koji bi omogućio Kosovu sudjelovanje u programima EU-a, a nadam se da će i parlamentarni dijalog između vlasti i oporbe biti kvalitetniji te djelovati konstruktivno u cilju dostizanja europskih standarda demokratskih institucija«, zaključio je Plenković.