Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 3. 2. 2016.

Hrvatski amandmani na nacrt izvješća o napretku Srbije

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnici su danas raspravljali o Izvješću o napretku Srbije za 2015. godinu koje je podnio David McAllister

Zastupnici HDZ-a/HSS-a u Europskom parlamentu podnijeli su niz amandmana na nacrt izvješća koji se prvenstveno odnose na područje zaštite manjina, odnosa sa susjedima, ratnih zločina, a koji su usvojeni tijekom prošlotjednog glasovanja na Odboru za vanjske poslove.

U okviru današnje rasprave sudjelovalo je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković koji je tom prigodom pozdravio otvaranje poglavlja 32 o Financijskom nadzoru i poglavlja 35 o Ostalim pitanjima, koje uključuje i normalizaciju odnosa s Kosovom. Dodao je kako je vrlo važno nastaviti reforme, posebno u području dva ključna sistemska poglavlja: 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i sigurnost.

Plenković smatra da treba ostvariti adekvatnu zastupljenost manjina u lokalnim, regionalnim i nacionalnim predstavničkim i administrativnim tijelima, osigurati mogućnost korištenja manjinskih jezika u medijima i obrazovanja, a također je važno da Srbija omogući pronalazak nestalih osoba te nastavi suradnju u procesuiranju ratnih zločina s ICTY-om.

»Pozivam Srbiju da preispita sporni zakon kojim se jurisdikcija neosnovano širi na područje susjednih država, uključujući i dvije članice EU i time dovodi do pravne nesigurnosti te ugrožava dobrosusjedske odnose, zajedno s Komisijom te susjednim državama te uspostavi pravni sustav u skladu s europskim pravnim standardima«, poručio je Plenković.