Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 2. 2016.

Ostanak Ujedinjene Kraljevine u Uniji u zajedničkom je interesu

Gostujući u emisiji Aktualni 101, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je o ključnim zahtjevima Ujedinjene Kraljevine u kontekstu predstojećeg referenduma o njezinom ostanku u Europskoj uniji

Komentirajući pismo predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska članicama EU o prijedlozima dogovora s Ujedinjenom Kraljevinom, Plenković je rekao da je ono rezultat višemjesečnih pregovora između predstavnika Europskog vijeća i Komisije s britanskom vladom oko 4 ključna područja – gospodarsko upravljanje, konkurentnost, suverenitet i socijalne beneficije glede slobodnog kretanja u EU, a prije ključnih rasprava na EV sredinom veljače.

Smatra da je u nastavku pregovora s obzirom na zahtjeve britanske vlade potrebno precizirati ulogu država članica koje ne pripadaju Eurozoni u smislu utjecaja na odluke 19 članica Eurozone. Dodao je da će svojevrsna politička iznimka biti izjava kojom bi se konstatiralo da se UK ne slaže s koncepcijom snažnije integracije, što će sigurno utjecati na njeno daljnje pozicioniranje u EU.

Plenković je istaknuo da očekuje temeljite pregovore oko zahtjeva koji se tiče ograničavanja slobode kretanja i korištenja socijalnih beneficija za one koji pristignu u UK iz drugih članica, budući da je sloboda kretanja jedna od 4 glavne slobode u EU. Dodao je da bi davanje posebnih derogacija za UK moglo bi motivirati i druge članice da postave slične zahtjeve.