Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 14. 1. 2016.

Konferencija o reformama u Gruziji, Moldovi i Ukrajini

U Europskom parlamentu održana je konferencija »Angažman Unije u pridruživanju novih članica: dostignuća postignuta reformama u Gruziji, Moldovi i Ukrajini« u organizaciji Euronesta i Zaklade Otvoreno društvo

U središtu konferencije bila je reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i nediskriminacijska politika, a zastupnik Andrej Plenković predsjedao je panelom o borbi protiv korupcije na kojem su govorili Giovanni Kessler, direktor Europskog ureda za borbu protiv prijevara, Igor Botan, direktor Association for Participatory Democracy iz Moldove, Eka Gigauri, direktorica Transparency International u Gruziji i Andriy Kukharuk, ukrajinski stručnjak za borbu protiv korupcije.

Plenković je istaknuo kako je ovo pravovremena inicijativa zato što će idući tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu Europski parlament glasati o rezoluciji o provedbi Sporazuma o pridruživanju i Sveobuhvatnog ugovora o slobodnoj trgovini između EU-a i Gruzije, Moldove i Ukrajine.

U tom kontekstu naglasio je važnost suradnje Europskog parlamenta i predstavnika nacionalnih parlamenata tih triju zemalja koje su usprkos brojnim izazovima postigle najveći napredak među zemljama Istočnog partnerstva. Kao predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanja EU-a i Ukrajine intenzivno surađuje s ukrajinskim kolegom Ostapom Semerakom na privremenom stupanju na snagu Sporazuma o pridruživanju i provedbi Sveobuhvatnog ugovora o slobodnoj trgovini.

Zaključio je kako u suradnji s Europskom komisijom i EEAS-om treba razviti alate kojima bi se preciznije mogla pratiti provedba tih Sporazuma, s obzirom na to da njihova provedba prati europsku reformsku agendu. Na taj bi način Parlamentarni odbori imali bolji uvid u realno stanje svih sektora, efikasnije rasprave na sastancima te bi bolje mogli informirati javnost o napretku.