Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 15. 1. 2016.

Problem obiteljskog nasilja u Hrvatskoj

Komisija se snažno zalaže za borbu protiv nasilja nad ženama, stoji u odgovoru povjerenice Věre Jourove u ime Komisije na zastupničko pitanje

Zastupnik Plenković uputio je 12. listopada 2015. godine pismeni upit Komisiji u kojem je istaknuo problem obiteljskog nasilja sa smrtnim posljedicama u Hrvatskoj.

Navodeći kako je u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina više od 300 žena smrtno stradalo od ruke svojih supruga, partnera, sinova ili rođaka te kako pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zamjećuje sve veću brutalnost u slučajevima obiteljskog nasilja, Plenković je upitao može li Komisija navesti koje su najbolje prakse i preporuke Europske komisije koje bi Hrvatska trebala slijediti na području zaštite žena od supruga zlostavljača kako bi se što efikasnije spriječile tragične posljedice.

U odgovoru povjerenice EK Jourove od 15. siječnja o. g. stoji: 

»Kao što se vidi iz Strategije EU-a za jednakost žena i muškaraca 2010–2015., Komisija se snažno zalaže za borbu protiv nasilja nad ženama.

EU je donio odgovarajuće pravne mjere u područjima građanskog i kaznenog prava kojima se zabranjuju pojedini oblici rodno uvjetovanog nasilja, a države članice obvezuju na pružanje pomoći žrtvama. Direktivom o žrtvama i europskim nalogom za zaštitu državama članicama, uključujući Hrvatsku, propisuju se obvezujući standardi i instrumenti za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

Nadalje, Komisija potiče države članice da ispunjavaju standarde utvrđene Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja koja sadržava mjere za sprječavanje nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja, primjerice upotrebom procjena rizika i zaštitnih mjera, te kazneni progon počinitelja.

Komisija organizira i razmjene dobre prakse među državama članicama kako bi učile jedna od druge. Glavna tema prošle razmjene o nasilju nad ženama bile su mjere borbe protiv nasilja nad ženama. Španjolska i Irska opisale su svoja djelovanja kojima se nastoji pružati pomoć žrtvama, potaknuti korištenje informacijskim i telekomunikacijskim tehnologijama te pokrenuti programe liječenja za počinitelje.«