Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 16. 12. 2015.

Stanje ljudskih prava u svijetu u 2014. godine

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o Godišnjem izvješću o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za 2014. i politici Europske unije na tom području

Zahvalivši kolegi Predi na kvalitetno pripremljenom izvješću i provedenim pregovorima sa svim skupinama, Plenković je naglasio kako smatra da je praksa usvajanja godišnjih izvješća o stanju ljudskih prava vrlo dobar i koristan mehanizam za pregled stanja ljudskih prava u svijetu. Dodao je kako ljudska prava moraju biti integralni dio svih instrumenata vanjske politike i promicanja utjecaja u odnosu prema trećim državama, a osobito u kontekstu izgradnje institucija u onim zemljama koji su subjekti europske razvojne politike. Istovremeno, istaknuo je kako cijeni napore posebnoga predstavnika za ljudska prava gospodina Stavrosa Lambrinidisa koji je bio aktivan i prigodom odabira ovogodišnje Saharov nagrade.

Plenković je rekao kako je jasno podcrtana privrženost EU u Planu djelovanja u području ljudskih prava i demokracije za 2015. - 2019. godinu te da moramo biti odgovorni predvodnički akter na globalnoj sceni kada je riječ o zaštiti ljudskih prava u provođenju vanjske politike.

Plenković je izdvojio stanje u Ukrajini, osobito na okupiranim područjima Krima i Donbasa te dodao kao su i kao Delegacija za Ukrajinu i Pododbor za ljudska prava i Odbor za vanjske poslove više puta upozoravali na zabrinjavajuća kršenja ljudskih prava na tim privremeno okupiranim područjima. Napomenuo je kako treba voditi računa da je 60 milijuna ljudi u pokretu te da je izbjegličko-migrantska kriza trenutno jedan od najvećih problema, a u tom kontekstu svjedočili smo brojnim primjerima kršenja ljudskih prava. Zaključno, Plenković je iskazao zadovoljstvo što je u aneksu izvješća spomenuta i Rezolucija EP iz studenoga 2014. u vezi slučaja Šešelj te dodao kako je dobro da Srbija koja je otvorila pregovore o pristupanju vodi računa o zaštiti ljudskih prava i potrebi suzbijanja govora mržnje.