Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 16. 12. 2015.

Snažna potpora BiH za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković govorio je tijekom rasprave povodom obilježavanja 20. godišnjice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma

U svom izlaganju Plenković je istaknuo kako je u ljeto 1995. godine nakon zajedničkih operacija hrvatskih i bošnjačkih snaga došlo do preokreta strateškog stanja na terenu - spriječena je nova Srebrenica u Bihaću te je parafiran i potpisan, najprije u Daytonu a potom u Parizu, Mirovni sporazum kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini. Dodao je kako izrazito složena institucionalna struktura koju je Sporazum uspostavio, njegovu nadgradnju čini nužnom transformaciju BiH u modernu i funkcionalnu europsku državu koja će biti u mogućnosti integrirati se u EU.

Podsjetio je na prošlotjednu veliku konferenciju koju je zajednički organizirao povodom dvadesete godišnjice Sporazuma - s kolegama Piculom, Šuicom, Radošem, Predom i Stierom, na kojoj su sudjelovali i predsjednik EPP Daul, članova Predsjedništva BiH, Visoka predstavnica Mogherini, povjerenik Hahn te mnogi drugi relevantni sugovornici, a na kojoj je poslana snažna poruka da BiH mora biti visoko na listi prioriteta EU.

Reforme koje se trebaju poduzeti kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju trebaju stvoriti ozračje u kojem će BiH vrlo brzo podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, a mi ćemo joj u tom procesu svesrdno pomagati, rekao je Plenković.

Nužno je da se otvori i rasprava o boljem ustavnom ustrojstvu zemlje i to na principima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimne zastupljenosti čemu će pridonijeti i pravedan novi Izborni zakon.

Dodao je kako je ključno zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana BiH, kao i osigurati povratak svih prognanih i izbjeglica, a osobito Hrvata i Bošnjaka na područje Republike Srpske. Oštro osudivši svako podrivanje i ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti, a osobito najave referenduma koje bi destabilizirale zemlju i dovele do njene daljnje dezintegracije, Plenković je zaključio kako EP mora podržati BIH na putu u EU kao i sve njene konstitutivne narode i građane.