Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pariz | 12. 12. 2015.

Postignut globalni sporazum o klimi

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković pozdravio je povijesni globalni sporazum o usporavanju globalnog zatopljenja koji je postignut na 21. konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama u Parizu

Od 30. studenoga do 11. prosinca 2015. održana je 21. konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21) s ciljem usvajanja dogovora na svjetskoj razini kako bi se globalno zagrijavanje zadržalo ispod 2°C do 2100. godine u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

»Čestitam svim akterima koji su pridonijeli postizanju globalnog dogovora na 21. konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu kojim se definiraju mjere za redukciju emisija stakleničkih plinova i ograničavanje porasta globalne temperature ispod 2°C do 2100. godine«, izjavio je zastupnik Plenković.

Istaknuo je kako je od velike važnosti da konačni dogovor uključuje konsenzus razvijenih zemalja i zemalja u razvoju o potrebi ulaganja u transformaciju svjetskog gospodarstva prema proizvodnji koja bi uzela u obzir nove tehnologije i korištenje obnovljivih izvora energije, te uklanjanje najvećih zagađivača.

»Vjerujem da će pri provedbi sporazuma Europska unija pokazati da je spremna održati predvodničku ulogu pri dugoročnom rješavanju uzroka klimatskih promjena. Za vjerodostojnost sporazuma bitno je da su ga usvojili SAD i Kina koji su odgovorni za gotovo polovicu svjetske emisije stakleničnih plinova, a pohvalna je inicijativa Ujedinjenih naroda i glavnog tajnika Ban Ki-moona da dođe do obvezujućeg sporazuma koji će u prvi plan staviti održivost Zemlje«, poručio je Plenković.

Dodao je da je završnom dogovoru pridonijelo i izaslanstvo EP koje je sudjelovalo na konferenciji u Parizu te zastupalo stajališta usvajanja ambicioznog i balansiranog sporazuma slijedom rezolucije EP koja je usvojena 14. listopada te brojnih rasprava u okviru Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Znanstvenu podlogu za dogovor osigurala su IPCC izvješća, od kojih posljednje 5. Izvješće iz 2014. za globalno zatopljenje tvrdi da je antropogena emisija stakleničkih plinova odgovorna za globalno zatopljenje.

Glavne točke dogovora u Parizu su:

  • Zadržavanje porasta globalne temperature ispod 2°C do 2100. godine u odnosu na predindustrijsko razdoblje te istraživanje mogućnosti smanjenja na razinu od 1,5°C do 2100.
  • Stupanje na snagu sporazuma 2020. godine kojem će prethoditi petogodišnji ciklus za razmatranje provedbe obveza
  • Revizija napretka dostizanja ciljeva svakih 5 godina
  • Uspostava posebnog fonda od 100 milijardi dolara godišnje za financiranje zemalja u razvoju do 2020. godine koje trebaju prilagoditi svoja gospodarstva niskougljičnim tehnologijama i čistim energijama

Uoči konferencije u Parizu, Europska unija je usvojila dokumente svoje klimatske i energetske politike do 2030. koji predviđaju obvezujuće kvote smanjenja emisija za 40% u odnosu na 1990. godinu, te udio od 27% obnovljivih izvora energije i 27% ušteda energije kroz energetsku učinkovitost. Već je sada jasno da će EU dosegnuti ciljeve iz Strategije Europa 2020 po pitanju klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije, a obvezujuće kvote i jasna politika razvoja zelenih tehnologija stavljaju EU među najodlučnije dionike procesa.

Zastupnik Plenković nastavit će aktivno pratiti napretke Hrvatske i EU u borbi protiv klimatskih promjena, te sudjelovati u raspravama EP-a vezanim uz smanjenje emisija stakleničkih plinova i globalno zatopljene.