Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 10. 12. 2015.

Europski put Crne Gore je ključan

Tijekom sastanka Odbora za vanjske poslove organizirana je razmjena mišljenja o nacrtu izvješća za Crnu Goru u kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Odbora Andrej Plenković

Plenković se zahvalio kolegi Tannocku na kvalitetno pripremljenom izvješću o Crnoj Gori. Mišljenja je da je Crna Gora daleko najnaprednija država od svih zemalja jugoistoka Europe u procesu pregovora o proširenju.  U tom smislu pozdravio je 20 otvorenih  poglavlja te dva privremeno zatvorena. Naglasio je strateški značaj dobivanja pozivnice za NATO od strane ministara vanjskih poslova Sjeverno-atlantskog saveza. Dodao je kako su svi ti elementi vrlo bitni za stabilnost zemlje i uopće za odnose na jugoistoku Europe.

Interna politička situacija zabrinjavajuća je zbog nedostatka dijaloga vlasti i oporbe te demonstracija, poput sličnih primjera u nizu drugih država regije - Makedoniji, Kosovu i Albaniji. No, ono što je dobro je da je europski put Crne Gore ključna tema i da će stabilnost i integracija prema Bruxellesu omogućiti daljnji demokratski razvoj zemlje a pri tome je velika odgovornost na političkim stranaka, a na nama da podržimo Crnu Goru na njenom europskom putu.