Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 7. 12. 2015.

Nacrt Izvješća o Kosovu za 2015. godinu

Tijekom sjednice Odbora za vanjske poslove organizirana je razmjena mišljenja o nacrtu izvješća o Kosovu za 2015. godinu u kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković

Plenković je pozdravio ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, kao i činjenicu da taj Sporazum predstavlja važan korak za daljnju europsku perspektivu Kosova. Istaknuo je kako je pritom ključan dijalog koji se vodi između Beograda i Prištine o punoj normalizaciji odnosa. Dodao je kako je za sve zemlje jugoistočne Europe bitno da imaju nesmetan bezvizni režim s EU, a Kosovo je još jedino koje je ostalo s viznim režimom. Smatra kako je potrebno da se trendovi kojima svjedočimo proteklih mjeseci obustave, prvenstveno aktivnošću kosovske vlasti, kako bi se omogućila daljnja vizna liberalizacija. Ujedno, bilo bi dobro na razini Vijeća nastaviti s razgovorima o okvirnoj odluci koja bi omogućila Kosovu da participira u EU programima, poručio je Plenković.

Ključan je nastavak borbe protiv korupcije i daljnjeg jačanja pravne države te dijalog unutar kosovskih političkih vlasti i poštivanja prava svih građana, a moram izraziti žaljenje što je članstvo Kosova u UNESCO-u zbog glasovanja u Parizu nije realizirano, zaključio je Plenković.