Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 6. 2013.

Važno je da mladi budu obrazovani o europskim temama

Na poziv voditeljice Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violete Staničić, zastupnik u Hrvatskom saboru i izabrani član Europskog parlamenta Andrej Plenković održao je pozdravni govor na prednatjecanju zagrebačkih gimnazijalaca za sudjelovanje u programu "Euroscola", koje je održano u Novinarskom domu u Zagrebu

sabor46 s

Plenković je učenicima iz 14 zagrebačkih gimnazija i srednjih škola rekao da je važno da se mladi u ranoj fazi obrazovnog ciklusa upoznaju s osnovama Europske unije. Dodao je da su praktična iskustva simulacijskih natjecanja poput "Euroscole" izvrsna za razumijevanje europskog projekta i uspostavljanje prijateljstva s mladima iz drugih članica EU. Naznačio je da se kroz ovakav oblik aktivnosti stječu retoričke vještine argumentiranog raspravljanja te javnih nastupa na stranim jezicima, što pridonosi budućemu stručnom razvoju učenika. Podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci omogućio kralovačkim gimnazijalcima da budu prvi predstavnici iz Hrvatske u natjecanju "Euroscola", na kojemu se u Strasbourgu simulira rad Europskog parlamenta uz sudjelovanje do tisuću mladih srednjoškolaca iz svih članica Unije.

Na prednatjecanju jesudjelovao predsjednik Odbora za europske integracije Daniel Mondekar te izabrani članovi Europskog parlamenta Ivana Maletić i Nikola Vuljanić.