Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 1. 12. 2015.

Plenković i biskup Komarica gosti emisije Iz srca Europe

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković i banjalučki biskup Franjo Komarica gostovali su u radijskoj emisiji Iz srca Europe povodom predstavljanja biskupove knjige »Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski« u EP-u

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je banjalučki biskup Franjo Komarica zajedno s kardinalom Vinkom Puljićem u Europskom parlamentu iznio autentična svjedočenja o progonu Hrvata proteklih 25 godina iz BiH-entiteta Republike Srpske.

Govoreći o svojoj knjizi ''Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski'', biskup Komarica rekao je da je u Bosni i Hercegovini zakazala vjerodostojnost Europske unije glede poštivanja ljudskih prava i sloboda, te je potreban kvalitetan iskorak prema miru i pomirenju, ali i istinskom zauzimanju Europe za povratak Hrvata u BiH.

Plenković je poručio kako je povratak Hrvata i njihov ravnopravni status u BiH prioritet i trajna zadaća svih institucija u RH, a posebno hrvatskih zastupnika u EP.

U tom kontekstu, najavio je da će se na inicijativu hrvatskih zastupnika idući tjedan u EP održati konferencija o europskoj budućnosti BiH povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, s ciljem slanja jasne poruke europskim partnerima da treba omogućiti BiH što skorije podnošenje zahtjeva za članstvo u EU. Dodao je kako je EU svjesna da BiH treba biti uspješan projekt uspjeha radi kredibilnog vanjskopolitičkog djelovanja Unije u drugim dijelovima svijeta.