Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 24. 11. 2015.

Sigurnost europskih građana sada je prioritet Unije

Gostujući u emisiji »You talking to me« na kanalu Euranet plus, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković govorio je o paketu zakonskih i sigurnosnih mjera EU-a za borbu protiv terorizma

Uz Plenkovića u emisiji je sudjelovala predsjednica kluba zastupnika Zelenih u EP-u, Njemica Rebecca Harms.

Plenković je izrazio sućut obiteljima žrtava i solidarnost s francuskim narodom nakon brutalnog terorističkog napada u Parizu 13. studenoga. Govoreći o sigurnosnim i zakonskim mjerama koje EU razmatra, rekao je kako Europska pučka stranka od početka podržava prijedlog Komisije o donošenju direktive o registru putnika u zračnom prostoru (PNR), koja bi se trebala primjenjivati i za međunarodne letove i za letove unutar EU.

Premda nikome nije u interesu ugrožavati privatnost građana i zaštitu njihovih podataka, smatra kako je trenutno sigurnost europskih građana prioritet. Stoga će EPP tražiti što hitnije usvajanje zakonskih, sigurnosnih i operativnih mjera za borbu protiv terorizma, te pritom očekuju i podršku lijevog spektra u EP-u.

Naglasio je kako će od velike važnosti za preveniranje novih terorističkih napada biti bolja suradnja i razmjena podatka između obavještajnih i sigurnosnih službi te policijskih snaga u EU. U tom kontekstu, zadatak EP-a je kreirati zakonodavni okvir koji bi omogućio sigurnosnim službama, u slučaju sumnje, razmjenu informacija sa zračnim prijevoznicima te drugim javnim i privatnim tijelima koje imaju tražene informacije, kako bi se teroristi brže identificirali.

Poručio je da je pred Unijom velik izazov da pronađe adekvatan odgovor na zakonodavnoj, operativnoj i financijskoj razini, poštujući privatnost građana i njihovih podataka, kako bi se usprotivila terorizmu koji je trenutno najveća prijetna unutar i izvan njezinih granica. Pritom je nužan sveobuhvatan pristup antiterorističkih akcija EU koji uključuje djelovanje vanjske i sigurnosne politike EU, rješavanje problema na njegovom izvorištu, otkrivanje stranih boraca i sprječavanje infiltriranja terorista kroz izbjegličke rute, zaključio je Plenković.