Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 25. 11. 2015.

Na plenarnoj sjednici EP-a o terorističkom napadu u Parizu

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o terorističkim napadima u Parizu. Uvodno je izrazio sućut obiteljima žrtava i suosjećanje s francuskim narodom.

Plenković je kazao da brutalni teroristički napadi u Parizu – u kojima je 130 ljudi poginulo, a 350 ih je ranjeno – nisu birali metu. Njihova je poruka usađivanje straha i panike napadom na temelje europskog projekta, vrijednosti slobode i demokracije. Našeg načina života. Teroristi nam žele poslati poruku da smo u ratu.

Dodao je da Europska unija ima veliku odgovornost da pokaže da je kadra odgovoriti prijetnjama terorizma unutar i izvan svojih granica te zaštititi svoje građane. Sada je trenutak za jedinstvo Unije da bi se vratilo povjerenje u europsku sigurnost, da bi se zajedno s partnerima iz NATO-a u sklopu velike globalne koalicije porazili tzv. islamisti i da bi se nastavila borba protiv terorizma.

Istodobno Plenković smatra da se ne smije dopustiti da teroristi pridonesu nesnošljivosti prema islamskim zajednicama u članicama Unije i da izbjeglice dobiju biljeg povezanosti s terorizmom.

Zajednički prioritet EU-a treba biti što brže usvajanje i primjena paketa niza sigurnosnih, zakonskih i operativnih mjera. To se odnosi na jačanje suradnje svih sigurnosnih službi i bolju razmjenu obavještajnih informacija, kao i jače djelovanja Europola i Eurojusta. Ujedno potrebno je hitno donošenje direktive o registru putnika u zračnom prostoru (PNR) - nadam se i uz podršku lijevog spektra u EP-u - kao i izmjene direktive o zaštiti podataka. Nužne su i mjere za sprječavanje financiranja terorizma i zlouporabe interneta radi propagiranja ekstremizma i radikalizma od strane tzv. Islamske države koja prema terorizmu privlači i državljane članica EU.

Premda Schengen ne smije biti doveden u pitanje - kao ključan instrument za slobodu kretanja unutar EU - Plenković vjeruje da je u ovim okolnostima potrebno razmotriti mehanizme privremene kontrole granica među članicama EU, a posebno kontrole vanjskih granica Unije i dosljednog provođenja obvezne registracije izbjeglica i migranata.

Plenković je zaključio da je vjerodostojnost vanjske i sigurnosne politike, ali i unutarnje sigurnosti na testu. Samo zajedničko europsko djelovanje i suradnja s partnerima može jamčiti uspjeh u borbi protiv terorizma i radikalizama. Stoga je naš aktivizam kroz cjeloviti pristup svih EU instrumenata ključan za rješavanje problema na izvorištu - u Siriji i Iraku te regiji Bliskog istoka.