Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 19. 11. 2015.

U emisiji Iz srca Europe

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković gostovao je u radijskoj emisiji Iz srca Europe zajedno sa zastupnikom Toninom Piculom i Švicarcem Tomasom Miglerinom. Teme su bile borba EU-a protiv terorizma, izbjegličko-migracijska kriza i referendum o ostanku Ujedinjene Kraljevine u Uniji.

Pobjednici natječaja »Postani MEP na jedan dan« posjetili EP

Plenković je rekao kako mu je izuzetno drago da su pobjednici natječaja Kluba zastupnika EPP-a "Postani MEP na 1 dan" Velimir Benić i Ante Škrobica ovaj tjedan posjetili Europski parlament, što će im biti poticaj da budu aktivni u svojim profesijama i da se politčki i društveno angažiraju. Dodao je da je pitanje mladih jedno od programskih prioriteta HDZ-a. Stoga će se zajedno s kolegama nastaviti baviti uključivanjem mladih u niz mogućnosti koje pruža članstvo u EU te podržavati mjere i programe za zapošljavanje mladih.

Potrebna velika globalna koalicija protiv terorizma

Plenković je izrazio sućut francuskom narodu i obiteljima žrtava nakon brutalnog terorističkog napada u Parizu. Istaknuo je kako ovo predstavlja novu vrstu terorizma koji napada i ljude i europsku demokraciju. Pozvao je na rješenje problema na samom izvorištu tzv. Islamske države u Siriji i Iraku. U tom smislu, potrebna je velika globalna koalicija protiv terorizma, kao i pojačana suradnja sigurnosnih službi u EU te bolja razmjena podataka.

Poručio je kako sada slijedi vanjskopolitička, pa i vojna aktivnost EU kao odgovor tzv. Islamskoj državi, te je sukladno tome moguća i aktivacija članka 42. stavka 7. Ugovora o funkcioniranju EU koji upućuje na solidarnost i pomoć svih država članica Francuskoj.

EU se treba usredotočiti na rješenje izbjegličke krize na njezinom izvoru

Plenković je napomenuo da se pristup EU prema izbjegličko-migracijskoj krizi treba temeljiti na tri načela: solidarnost i humanost prema izbjeglicama, poštivanje nacionalnih i europskih propisa te međunarodnog prava, ali i vođenje računa o sigurnosti država članica EU.

Istaknuvši kako je u protekla dva mjeseca samo kroz Hrvatsku prošlo oko 415 tisuća izbjeglica, rekao je kako EU treba nastaviti pomagati financijskom i operativnom pomoći zemljama koje su blizu izvora krize, a koje su prihvatla najviše izbjeglica, a riječ je o Turskoj, Jordanu i Libanonu.

Dodao je da je zbog izgledne dugotrajnosti i strukturnog karaktera aktualne krize potrebno dogovore na razini Unije donositi konsenzusom, kako bi se izbjegle podjele u EU i kriza europskog projekta. Za Hrvatsku je bitno da bude spremna na situaciju da od tranzitne zemlje na istočno-mediteranskoj/balkanskoj ruti, u slučaju promjene raspoloženja u Njemačkoj, postane zemlja destinacije.

Referendum u Ujedinjenoj Kraljevini o ostanku u EU

Plenković je ocijenio kako je načelno gledajući referendum o ostanku UK u EU nepotreban, osobito u trenutnom kontekstu ozbiljnih kriza s kojima se Unija suočava. Govorio je o ključnim elementima pisma premijera Camerona predsjedniku Europskog vijeća Tusku. Izrazio je nadu da će na kraju UK koja je druga europska i peta svjetska ekonomija ostati u EU.