Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 3. 7. 2014.

Intervju za francuski portal Toute l'Europe

Zastupnik Plenković govorio je o prvoj godini članstva Hrvatske u EU i rezultatima europskih izbora

Analizirajući prvu godinu članstva Hrvatske u EU, Plenković je podsjetio kako  je za vrijeme pristupnih pregovora Hrvatska provela niz političkih, administrativnih i ekonomskih reformi te prošla kroz intenzivan transformacijski proces.

Nakon uspješno okončanih pristupnih pregovora i referenduma o pristupanju u EU, vlast u Hrvatskoj je preuzela lijevo-liberalna Kukuriku koalicija koja se nije identificirala s postignućima iz pretpristupog razdoblja te je napravila niz pogrešnih poteza. Promjenom zakona koji se odnosi na implementiranje europskog uhidbenog naloga, vladajući su izazvali krizu i spor  s Europskom komisijom te su pokazali da ne razumiju svrhu tog instrumenta. Ujedno, nisu prepoznali nužnost žurnog korištenja dostupnih sredstava iz europskih fondova kao pravu dodatnu vrijednost nacionalnom razvoju, a mjere koje su poduzeli u ekonomskoj politici kao i u vezi smanjenja proračunskog deficita nisu bile adekvatne.

Naglasio je da je koalicija desnog centra predvođena HDZ-a odnijela uvjerljivu pobjedu na europskim izborima u Hrvatskoj osvojivši 41,5% glasova i čak 6 mandata. Ti rezultati znatno su pridonijeli i relativnoj većini koju je Europska pučka stranka osvojila u Europskom parlamentu.

Govoreći o odluci Europskog vijeća da predloži Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije, Plenković smatra da je to jedino ispravno rješenje kojim se poštuje volja birača iskazana na europskim izborima u okviru novog sustava s isticanjem glavnog kandidata.

Plenković je istaknuo da će Jean Claude Juncker svoje veliko životno, upravljačko, političko i profesionalno iskustvo koje je stekao kao bivši premijer i ministar financija staviti u funkciju izlaska EU iz krize te provođenja programa za koji se zalaže EPP i kojeg će zasigurno u glavnim odrednicama preuzeti Europska komisija i usmjeriti na rast i razvoj u članicama Unije.

Najavio je da će se hrvatski zastupnici nastaviti zalagati za nacionalne interese te doprinositi daljnjem jačanju uloge EU u kontekstu globalne politike na Mediteranu, Istočnoj Europi, Siriji, Iraku i na drugim područjima. Cilj treba biti uspostaviti jaku, razvijenu i kredibilnu Europu koja će biti na usluzi građanima, poručio je Plenković.