Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zadar | 13. 5. 2014.

Plenković u Zadru: Iz krize preko reformi do rasta i zapošljavanja

Andrej Plenković, nositelj koalicijske liste HDZ-a, boravio je u Zadru zajedno s kandidatima Ivanom Maletić, Željanom Zovko i Milivojem Špikom

U Zadru su kandidate dočekali gradonačelnik i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić, predsjednik gradskog odbora HDZ-a Zvonimir Vrančić te drugi stranački kolege.

Naš je zadatak bio da budemo most između hrvatskih građana, gradova, županija i europskih institucija

Na konferenciji za medije Plenković je poručio da HDZ u ove izbore ulazi sa strateškom koalicijom desnog centra. Istaknuo je kako se izborni program temelji na političkoj platformi Europske pučke stranke, najveće političke obitelji u Europskom parlamentu, čiji su prethodnici ujedno utemeljili europski projekt. Naš je program usmjeren na rast i zapošljavanje, ravnomjeran regionalni razvoj, bolji položaj hrvatskih poljoprivrednika i ribara te veće mogućnosti za poduzetnike i mlade, rekao je Plenković. Dodao je da su u proteklih deset mjeseci mandata, HDZ-ovi zastupnici stekli povjerenje među europskim kolegama i bili most između hrvatskih građana, gradova, županija s europskim institucijama. To su postigli intenzivnim radom na terenu, posjećujući sve dijelove Hrvatske.

Iz krize preko reformi do rasta i zapošljavanja

Posjet Zadarskoj županiji završen je velikim skupom u »Arsenalu« pred više od 500 sudionika. U svom govoru Plenković je istaknuo da smo se dvadeset godina trudili da postanemo članica Europske unije, a sada šaljemo politički signal da vlada koja nas vodi nije razumjela smisao Unije. Od posljedica slučaja »lex Perković«, loše apsorpcije europskih fondova do procedure prekomjernog proračunskog manjka – sve su to signali kojima Vlada pokazuje da se nije snašla u europskim poslovima.

Govoreći o izbornom programu, Plenković je istaknuo da HDZ dijeli ključne vrijednosti narodnjaštva, demokršćanstva, slobode poduzetništva te vrijednosti europske solidarnosti. U tom kontekstu dodao je da se koncept kampanje – iz krize preko reformi do rasta i zapošljavanja – odnosi i na Hrvatsku i na cijelu Europsku uniju. Na kraju je poručio biračima da na ovim izborima ne treba rasipati glasove te da pobjeda 25. svibnja mora imati uvjerljiv i prekretnički karakter.