Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 2. 2024.

Učetverostručeni su izdaci za sport i osigurani uvjeti za izgradnju stadiona

Otvarajući 287. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktivnosti u proteklome tjednu te poručio da će se uz Maksimir obnoviti i Poljud, a neće biti zaboravljena ni ostala središta poput Rijeke, Osijeka i Varaždina

Premijer je još jednom uime cijele Vlade čestitao hrvatskim vaterpolistima na osvojenoj zlatnoj medalji na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Naglasivši da je vaterpolo najtrofejniji hrvatski momčadski sport, premijer Plenković je kazao da su nam vaterpolisti još jednom priuštili silan ponos i veselje, a sebi osigurali ulogu favorita na Olimpijskim igrama koje će se održati u Parizu ovoga ljeta.

Izdvojio je i sajam Viroexpo u Virovitici na kojem se okupilo oko 500 izlagača iz desetak zemalja, a to je bila i prigoda za osvrt na gospodarstvo, obrtništvo i poljoprivredu. Najavljen je i nastavak mjera koje Vlada donosi već dvije godine, a koje imaju za cilj održati priuštivost cijena energenata i naftnih derivata.

Premijer Plenković, s ministrima Anušićem i Grlićem Radmanom, sudjelovao je krajem protekloga tjedna na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, na kojoj je raspravljano niz važnih tema od globalnog i europskog značaja, osobito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, kao i ubojstvo Alekseja Navalnog.

Bilo je riječi i o situaciji na Bliskom istoku, nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael i rata koji je uslijedio.

Tijekom boravka u Münchenu premijer je održao i niz bilateralnih susreta, a posebno je izdvojio onaj s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, u kontekstu donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora te zemlje s EU na Europskom vijeću u ožujku.

Vlada je podržala brodogradilište 3. maj

Premijer je posjetio i riječko brodogradilište 3. maj u prigodi porinuća broda za kanadskog naručitelja.

Riječ je o najduljem brodu ikad izgrađenom u tom brodogradilištu od 222 metra, a premijer je istaknuo da je Vladi bilo zadovoljstvo podržati to brodogradilište.

Od ostalih aktivnosti izdvojio je otvorenje radova na preostalom dijelu Istarskog ipsilona, a započeli su i radovi na dionici Učka - Matulji, čime će se Istra u cijelosti integrirati u mrežu hrvatskih autocesta.

Pokrenuti su i radovi na tunelu Kozjak, projekt vrijedan 75 milijuna eura, koji će rasteretiti ulaz u Split.

Potpredsjednik Medved sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića - Gavrana. Bila je to prigoda za prisjećanje na njega, ali i sve druge heroje Domovinskog rata koji su podnijeli najveću žrtvu za slobodu Hrvatske, kazao je premijer.

Ovoga tjedna održana je i druga sjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske, a premijer je sastanak ocijenio itekako korisnim istaknuvši da je bilo riječi o svim vladinim politikama usmjerenim ka boljem standardu mladih.

Osigurani su preduvjeti za izgradnju novog stadiona u Maksimiru

Jučer je potpisan sporazum između Vlade, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba, u vezi zemljišta u Maksimiru na kojem se nalazi Dinamov stadion i pomoćni tereni.

Na inicijativu Vlade, kazao je premijer, koja je predvodila proces pregovora i konzultacija sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom, riješen je spor star tri desetljeća i osigurani su preduvjeti za izgradnju novog stadiona na Maksimiru.

Tim se sporazumom, naglasio je, osim što se rješava pitanje navedenog spora, rješava i pitanje nedostatka sakralnih objekata u pojedinim gradskim četvrtima grada Zagreba.

Srž dogovora, pojasnio je, jest da će Zagrebačka nadbiskupija odustati od naturalne restitucije, odnosno povratka zemljišta u Maksimiru, Vlada će osigurati otkup nekoliko lokacija diljem grada, nekoliko lokacija koje su u vlasništvu Grada bit će zamijenjeno za državno vlasništvo. Tih deset lokacija predviđene su za izgradnju objekata Katoličke crkve.

Podsjetio je da je Vlada i stadion u Maksimiru i stadion na Poljudu proglasila sportskom infrastrukturom od nacionalnog interesa, što znači da predstoji izgradnja novog stadiona u Maksimiru i obnova Poljuda.

To ne znači, naglasio je, da će se zanemariti ostala središta poput Osijeka, Rijeke, Varaždina i drugih poručivši kako je poznato da je ova Vlada učetverostručila sredstva za sport od 2016. do danas.

Put u digitalno desetljeće

Jutros je održana sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju na kojoj je prihvaćen dokument "Put u digitalno desetljeće" koji će se uputiti u javno savjetovanje, u cilju nastavka digitalizacije javne uprave, omogućavanje pristupa internetu svim građanima i razvoja digitalnih vještina za brži razvoj digitalnog društva.

U tom je kontekstu podsjetio da je jučer ministar financija predstavio važan projekt Središnjeg registra stanovništva, koji je također dio digitalne transformacije javnih usluga, a zamijenit će popis stanovništva, smanjiti troškove za 23 milijuna eura i omogućiti realni izračun dohotka po članu kućanstva, prije svega za bolje ciljanje mjera socijalne politike i potpora ranjivim kućanstvima.

Dodatno će administrativno rasteretiti građane u brojnim postupcima ostvarivanja različitih prava, a dovest će i do izbjegavanja zloupotreba sustava socijalnih davanja, poreznih oslobođenja i olakšica kroz veću ažurnost i povezivost podataka.