Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 2. 2. 2024.

Nova bolnica podići će kvalitetu zdravstvene skrbi za 600 tisuća ljudi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom otvaranju novoizgrađene Bolnice za ženu i dijete u Rijeci

U toj je prigodi premijer Plenković istaknuo da se radi o velikom i važnom projektu, zahvalivši svima koji su pridonijeli njegovoj realizaciji.

Naglasivši da se ovako veliki projekt završio na vrijeme i uz utrošak manje sredstava nego što je bilo predviđeno, kazao je kako se u gotovo osam godina mandata ne sjeća da se igdje dogodila takva situacija, što zaslužuje svaku pohvalu za pedantnost, racionalnost i učinkovitost.

"Zaista sam oduševljen i impresioniran i arhitektonskim rješenjem, ali i fantastičnom opremom i dobrim duhom unutarnjeg uređenja gdje će se naši najmlađi jako dobro osjećati", poručio je.

Govoreći općenito o velikim projektima koji su realizirani u proteklih nekoliko mjeseci u tom dijelu Hrvatske, podsjetio je na otvorenje ceste D-403, zatim probijanje druge cijevi tunela Učka, izgradnju u potpunosti Istarskog ipsilona koji će se integrirati u četverotračnu mrežu hrvatskih autocesta, zatim na financiranje dionice brze ceste Križišće - Žuta Lokva, koja će skratiti put od Rijeke do Dalmacije, zatim projekt nizinske pruge od Zagreba do Rijeke.

S dolaskom danskog Maerska i projektom Zagrebačke obale, dodao je, Rijeka je pozicionirana kao jedna od strateških važnih luka u novim globalnim okolnostima.

"Sve to govori o tome koliko vodimo računa o ravnomjernom razvoju Hrvatske i koliko koristimo prednosti Rijeke, Kvarnera i Primorsko-goranske županije i njihove jedinstvene pozicije uopće za ulogu Hrvatske, a s ovim velikom zdravstvenim projektom vodimo računa o dizanju kvalitete usluge u zdravstvu za 600 tisuća ljudi koji gravitiraju ovdje prema Rijeci", poručio je premijer Plenković.

Povijesni iskorak za riječki bolnički sustav

Novi kompleks bolničkih zgrada na sušačkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka otvoren je danas nakon završene izgradnje i opremanja novih bolničkih kapaciteta u svim planiranim rokovima.

Riječ je o najvećoj investiciji Vlade i povijesnom iskoraku za Rijeku, bolnički sustav i novu kvalitetu KBC-a Rijeka, čijim uslugama gravitira oko 600.000 građana Primorsko-goranske, Istarske te Ličko-senjske županije, ali zbog geografske pozicioniranosti i sve brojniji turisti.

Svojim uslugama opskrbljivat će u liječenju i pružanju zdravstvene skrbi primarno žene i djecu, no pod novim krovovima mjesto će naći i druge klinike i zavodi te nemedicinske službe koje su od vitalne važnosti za funkcioniranje cijelog KBC-a Rijeka.

Vlada je 2017. i 2018. godine donijela značajne odluke za zdravstveni sustav ovog kraja i cijele Hrvatske kroz odobrenje jamstva za kreditna zaduženja projekta izgradnje nove bolnice, čija vrijednost ukupno iznosi 158 milijuna eura.

Novi objekti imaju ukupno 70.000 četvornih metara, od čega medicinski dio u glavnoj zgradi zauzima 40.000 četvornih metara.

Centralna bolnička zgrada broji ukupno osam etaža, od kojih su u dvjema podzemnim – garaže s oko 400 parkirnih mjesta.

Pored zgrade s medicinskim uslugama, izgrađen je tehno-ekonomski blok s višeetažnom garažom te parkiralištem na krovu s ukupnim brojem od oko 180 parkirnih mjesta.