Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 29. 6. 2023.

Važno je da revizija sedmogodišnjeg okvira ne utječe na regionalni razvoj

Predsjednica Europske komisije izvijestit će članove Europskoga vijeća o daljnjim planovima za reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira, koja će uzeti u obzir daljnju podršku Ukrajini, ilegalne migracije i konkurentnost europskoga gospodarstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Bruxellesu, gdje sudjeluje u sastanku Europskog vijeća, a prethodno je sudjelovao u sastanku na vrhu Europske pučke stranke.

Sastanak Europskog vijeća odvija se u kontekstu desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, rekao premijer Plenković novinarima po dolasku, te je u Bruxellesu tim povodom održan svečani koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Istim povodom premijer je u Centru za europske i političke studije održao predavanje o hrvatskom putu u Europsku uniju, prvih deset godina članstva te budućnosti njezina proširenja.

Govoreći o glavnim temama sastanka na vrhu Europske pučke stranke, rekao je da se raspravljalo o pripremama za različite nacionalne izbore koji predstoje u članicama Europske unije, kao i o izborima koji su nedavno održani u nekim zemljama.

Sudionici sastanla čestitali su svojim kolegama na izbornim pobjedama – premijeru Mitsotakisu na ponovljenim izborima u Grčkoj, Petteriu Orpu u Finskoj i drugima, a premijer Plenković ocijenio je to kao dobru političku fazu za stranke europskih pučana.

Nastavak političke, novčane i vojne potpore Ukrajini

Uoči sastanka Europskoga vijeća čelnici EU-a sastat će se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, s kojim će razgovarati o strateškom partnerstvu između Europske unije i NATO-a, a on će ih izvijestiti o pripremama za predstojeći NATO-ov samit u Vilniusu.

Nakon toga, kazao je premijer, na sastanku Europskog vijeća razgovarat će se o daljnjoj političkoj, financijskoj i vojnoj potpori Ukrajini.

Bit će također riječi o ekonomskoj sigurnosti odnosno o poukama iz svih kriza, te u tom kontekstu o strateškoj autonomiji, samodostatnosti i konkurentnosti Europske unije u gospodarskom i energetskom smislu.

Važno je da pokažemo koliko se svi zajedno možemo nositi s izazovima kakvi se javljaju posljednjih godina

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izvijestit će članove Europskog vijeća o daljnjim planovima za reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira, koji su podijeljeni u tri točke: daljnja potpora Ukrajini, izazovi ilegalnih migracija te konkurentnost europskoga gospodarstva.

Hrvatskoj je, kazao je premijer Plenković, bitno da moguća revizija sedmogodišnjeg okvira ne utječe na sredstva koja su predviđena za ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske, s obzirom na to da je zemlja kohezije.

Što se tiče triju točaka koje su navedene, premijer smatra da one zavređuju revalorizaciju jer je stanje u 2019. i 2020. u danas ne može bitno drukčije zbog svih zbivanja s kojima se tada nije moglo računati.

Ovaj je samit važan utoliko što želimo pokazati da se svi, kao pojedine države članice i kao Unija u cjelini, možemo nositi s kakvi se javljaju posljednjih godina, istaknuo je premijer Plenković uoči sastanka Europskog vijeća.

Želimo da se smire sukobi na Kosovu i stvore preduvjeti za održavanje novih izbora

Na pitanje o odnosima između Kosova i Srbije premijer Plenković je odgovorio da je rasprava o toj temi predviđena pod točkom razno.

"Naš je stav da želimo deeskalaciju sukoba i svih ovih incidenata koji su se događali proteklih mjeseci. Druga poruka je da želimo da se stvore preduvjeti za održavanje novih izbora u općinama s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, da ti izbori budu sigurni i da na njima vidimo sudjelovanje, s obzirom da su zadnji izbori doživjeli bojkot", kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je da je iz razgovora što ih je u proteklih nekoliko dana vodio sa srbijanskim i s kosovskim kolegama razumio da postoji spremnost da se ti izbori održe, ali je važno da se osigura sudjelovanje u njima.

Osvrnuo se također na zbivanja u Rusiji proteklog vikenda. Kazao je da je ta kriza pokazala krhkost situacije u Rusiji te da su sve slabosti izašle na vidjelo. Zbog toga je, dodao je, još važnije nastaviti sa snažnom podrškom Ukrajini.