Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 1. 2023.

Schengen i eurozona: nakon 1. 1. 2023. za Hrvatsku više ništa nije isto

Pridruživanjem eurozoni i Schengenskom prostoru Hrvatska je postala jedna od samo 15 država članica Europske unije koje su istodobno ukljkučene u te dvije integracije i članice NATO-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar obilježili su članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru susretom na Bregani.

U izjavama za medije premijer Plenković istaknuo je da je 1. siječnja 2023. povijesni dan kad je Hrvatska ostvarila svoje strateške, državne i političke ciljeve.

"Došli smo do trenutka kad smo u najdubljoj integraciji u kojoj Hrvatska može biti kao zemlja koja prije 31 godinu nije bila međunarodno priznata te je privremeno bila pod okupacijom", naglasio je premijer i izrazio zahvalnost hrvatskim braniteljima, bez čije žrtve i doprinosa ne bi bilo današnje hrvatske slobode i demokracije.

Predsjednik Vlade izjavio je da se Hrvatska pridruživanjem eurozoni i Schengenskom prostoru, kao jedina zemlja koja je to postigla na isti dan, uvrstila među samo 15 europskih zemalja koje su istovremeno dio tih dviju integracija i NATO-a te dodao da mu je drago što je Hrvatska u 2022. dovršila i Pelješki most, čemu su pridonijeli slovenski arhitekti i europska sredstva.

Hrvatska je te ciljeve ostvarila zasluženo, a nakon 1. siječnja za nju ništa više nije isto. Za Hrvatsku kao turističku zemlju ulazak u Schengen značit će veoma mnogo, a članstvo u europodručju bit će još jedan znak stabilnosti i pojednostaviti platni promet, rekao je Plenković i zahvalio svima koji su pridonijeli postizanju tih ciljeva.

Premijer je također zahvalio policiji na čuvanju granice. "Svoje kapacitete sada može preusmjeriti na vanjsku granicu Europske unije i šengenskog područja, dugačku više od 1350 kilometara ", kazao je premijer i naglasio da Hrvatska na njima neće graditi barijere ni postavljati žicu. "To su političke postavke kojih se držimo čvrsto i držat ćemo ih se dokraja", poručio je.

Golemo postignuće za najmlađu članicu Europske unije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen čestitala je Hrvatskoj na ulasku u Schengenski prostor i eurpodručje.

"Ovo je dan za slavlje, ovo je vrijeme novih početaka. Nema mjesta u Europi gdje je to više istina nego ovdje, na hrvatsko-slovenskoj granici", naglasila je predsjednica Komisije i nazvala hrvatski ulazak u prostor slobodnog kretanja i europodručje ogromnim postignućima za najmlađu članicu Europske unije.

"To je svjedočanstvo vašeg nevjerojatnog putovanja, vašeg teškog rada i vaše odlučnosti", naglasila je von der Leyen.

Europa će, dodala je, raditi na zaštiti šengenskog prostora, koji je uvijek pred izazovima, ali se ne smije uzeti zdravo za gotovo. "Schengen je stvar predanosti i međusobnog povjerenja. U Schengenu se oslanjamo jedni na druge. A mi znamo da vam možemo vjerovati i osloniti se na vas", poručila je Von der Leyen.

Govoreći o euru, predsjednica Europske komisijeistaknula je da je riječ o drugoj najvažnijoj valuti na svijetu. koja europske države čini snažnijima na svjetskoj razini i jedno je od najvećih europskih postignuća. "Euro iskovan u Hrvatskoj, sa simbolom kune, uspješan je spoj hrvatskog nacionalnog identiteta i europske sudbine", zaključila je.

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar izjavila je da je iskreno veseli hrvatski ulazak u dva prostora, naglasivši da je integracija jedini put za Europu i za države zapadnog Balkana. "Europa je naš dom. Imamo obvezu da čuvamo taj dom i učinimo ga ugodnim", poručila je.

Slovenija pozdravlja ponovno ukidanje graničnih prijelaza između Slovenije i Hrvatske

Kao poveznicu Slovenije i Hrvatske, ali i Njemačke, domovine predsjednice Europske komisije, Pirc Musar izdvojila je Primoža Trubara, slovenskog protestantskog reformatora i oca slovenske pismenosti, koji je pomagao pri izdanju knjiga na hrvatskom jeziku tiskanih u Njemačkoj.

"Trubar je prelazio granice ideologije i države. Njega je vodila ideja reformacije, a nas ideja Europe", rekla je. Naglasila je da povijest može povezivati, ali i razdvajati države, a na ovim područjima bilo je dosta toga što ih je razdvajalo. "Pozdravljam tošto između Slovenije i Hrvatske ponovno nema granice. Zaista se iskreno tome radujem", zaključila je nova slovenska predsjednica.

Po svršetku svečanosti na Bregani premijer Plenković i predsjednica Komisije von der Leyen sastali su se u Banskim dvorima. Potom su popili kavu u centru Zagreba, koju su platili u eurima, čime je simbolično obilježeno članstvo Hrvatske u europodručju.

Uz predsjednicu Europske komisije bila je potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, a uz predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Marko Primorac te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Izvor: Vlada/Hina