Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 15. 8. 2022.

Sjajna turistička sezona znak je za rast BDP-a i optimizam

Na Veliku Gospu Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u misnom slavlju u Svetištu Majke Božje Trsatske te vjernicima čestitao blagdan

"Danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Kao i svi ostali spremamo se za jesen u smislu energetskih tema, ali i u smislu fiskalnog kapaciteta za različite vrste intervencija", rekao je Plenković naglasivši da je Vlada proteklih šest godina uvijek intervenirala na korist hrvatskih građana i poduzetnika te, osobito, prema najugroženijim skupinama u društvu, prema kojima kršćansko načelo solidarnosti Vlada provodi kroz svoje politike socijalnih transfera.

"Sagledat ćemo situaciju i nakon toga, ovisno o potrebama, intervenirati. Posljedice rata u Ukrajini i suša koje utječu i na dobivanje struja iz hidrocentrala, sigurno će imati svoj efekt. Kako smo prošli sve dosadašnje situacije, proći ćemo i ove koje su pred nama", rekao je Plenković istaknuvši da smo unatoč svim zahtjevnim okolnostima uspjeli imati sjajnu turističku sezonu, čiji su podaci vrlo ohrabrujući.

Turistički rezultati signal su za rast BDP-a i optimizam

"Mi smo između 90 i 96% rezultata rekordne 2019, kad je riječ o dolascima i noćenjima. 12,7 milijuna dolazaka, 70 milijuna noćenja. Prihodi su sjajni, fiskalizacija veća nego prošle godine. Vidite da su i procjene HNB-a takve da ćemo imati veće prihode od stranih turista. To je sigurno signal za optimizam, za rast BDP-a, za mogućnost Vlade da i dalje djeluje u situacijama koje su uzrokovane nekim vanjskim čimbenicima, a ne nekom našom politikom", poručio je.

Kazao je nadalje da Hrvatska trenutno nema problema s energentima. "Podzemno skladišta plina Okoli se puni prema planu. Danas smo vjerojatno na 60 i nešto posto, to će sve biti spremno kako smo planirali. Što se tiče ušteda, mi smo prije skoro mjesec dana izašli s preporukama. To rade svi u Europi pa ćemo i mi. Mislim da je ovo vrijeme jedne opće društvene odgovornosti, ljudi su svjesni, imaju sve dostupne informacije, rekao je Plenković.

U svezi s opskrbom lijekova za oboljele od koronavirusne bolesti, među kojima i lijeka Paxlovid Plenković je odgovorio da se, koliko mu je poznato, osam nabavljenih lijekova administrira pacijentima.

"Sve što je Ministarstvo zdravstva poslalo na Vladu da se odobri, mi smo to nabavljali. Što se tiče tog lijeka, moram vidjeti s ministrom jesu li prošle sve procedure odobravanja tog lijeka na europskoj razini, razine Hrvatske i razine nabave", odgovorio je.

Borit ćemo se za Hrvata zarobljenog u Ukrajini

Govoreći o statusu zarobljenog Hrvata u Ukrajini, Plenković je odgovorio da je takva vrsta suđenja neprihvatljiva.

"Višeput su poslane poruke. Smatramo da je takva vrsta suđenja neprihvatljiva. Pratit ćemo situaciju i boriti se za njega. Mi možemo slati poruke, note, tražiti sastanke, no on je pod vlašću dijela Ukrajine koji je nepriznat, to je privremeno okupirano područje i naše margine djelovanja prema tim vlastima su limitirane", rekao je.

Nabavljamo još dva kanadera

Plenković je napomenuo da je ovo bila vrlo teška godina što se požara tiče najavivši nabavu dva nova kanadera.

"U okviru sustava Domovinske sigurnosti imamo uvezane sve sastavnice svih službi koje daju doprinos i one se maksimalno trude, međutim požari haraju diljem Europe. Svake je godine na Mediteranu teško. Mi smo što se tiče nabave novih aviona u procesu nabave dodatna dva kanadera."

"Bio je problem što je ta kompanija zastala s procesom proizvodnje tih zrakoplova. Ukupno ih ima 150-ak u svijetu i Hrvatska je, sa svojih šest u floti, među zemljama Europske unije koje ih imaju više."

Glede odgovornosti oko remonta protupožarnih zrakoplova Plenković je najavio da će Vlada nakon svršetka sezone napraviti rezime i donijeti nove odluke oko funkcioniranja Zrakoplovno tehničkog centra. "Tu je bilo previše kašnjenja", zaključio je.