Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 6. 2022.

Najgore je imati državu čiji se stav ne zna, Hrvatska mora biti pouzdana

U govoru na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije premijer Andrej Plenković, naglasio je da Hrvatska politika na međunarodnom planu mora biti jedinstvena te da je stav Vlade jasan, dok se drugi koriste konfliktnom retorikom/p>

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju Dana hrvatske diplomacije i 20. obljetnice Hrvatskog diplomatskog kluba u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici u Zagrebu.

Premijer Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman govorili su o diplomaciji i geopolitičkom kontekstu u kojima se Hrvatska danas nalazi.

Datum 7. lipnja odabran je zbog 879. kad je istog dana papa Ivan VIII. blagoslovio kneza Branimira i hrvatski narod, priznajući mu zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom.

Plenković se u svom govoru osvrnuo na početke hrvatske državnosti i ulozi koju je tu imala diplomacija, pa govorio o današnjici kad Hrvatska "ima sasvim drugačiji položaj i ulogu".

"Mi smo, slobodno mogu kazati, realizirali strateške nacionalne zadaće – imamo državu, institucije, postali smo članica onog zapadnog kruga za koje smo kao narod smatrali da mu pripadamo".

Dodao je da sada preostaje 'fine tuning' koji podrazumijeva članstvo u eurozoni koje će se realizirati 1. siječnja 2023, te članstvo u Schengenu za koje je cilj isti taj datum.

"Kao "šlag na tortu" svih napora ostaje članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) čiji novi glavni tajnik blagonaklono gleda na Hrvatske ambicije", naglasio je Plenković, dodavši da se to neće biti 1. siječnja, ali će biti u godinama pred nama.

Premijer je kazao da su se ruskom agresijom u Ukrajini u svijetu dogodile tektonske globalne promjene koje će se osjetiti na svim razinama, pa i u globalnoj ekonomiji.

Naglasio je da se u takvim okolnostima u međunarodnoj zajednici pažljivo mjeri svaki potez i svaka riječ, a Hrvatska, istaknuo je, u tom kontekstu mora biti pouzdana zemlja.

Važno je da politika države bude jedinstvena

"Najgore je kad imate državu o kojoj oni koji žele s nama surađivati ne znaju koji je njen stav", rekao je Plenković.

Važnim smatra da politika države bude što je moguće više jedinstvena. "A ako nije, da se zna tko stoji iza temeljnih vrijednosti i nacionalnih interesa na način koji nas dovodi do rješenja, a ne do problema", kazao je premijer, istaknuvši kako je stav Vlade već godinama nepromjenjiv i jasan, dok se drugi koriste konfliktnom retorikom koja seže i do vrijeđanja.

Ministar Grlić Radman u svom se obraćanju prisjetio kako je 1997. kao šef kadrovske službe ministarstva došao na ideju obilježavanja Dana hrvatske diplomacije, predloživši to tadašnjem ministru Mati Graniću koji ga je savjetovao da predsjedniku Franji Tuđmanu predloži pet datuma, iako je zagovarao 7. lipnja, nakon čega je on odabrao upravo datum kad je Papa blagoslovio hrvatskog kneza.

Izvor: Hina/Vlada