Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubai | 5. 3. 2022.

Po svršetku EXPO-a podići ćemo odnose s Emiratima na novu razinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao je u Dubai, gdje će sudjelovati u obilježavanju Nacionalnog dana Republike Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO 2020

Po dolasku u Dubai Premijer Plenković sastao se sa šeikom Muhammedom Bin Rashidom Al Maktoumom, predsjednikom Vlade i potpredsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata te ministrom obrane i vladarom Emirata Dubaija, u čijem je društvu obišao Hrvatski paviljon na EXPO-u.

"Drago mi je što nas je odmah posjetio vladar Dubaija, potpredsjednik Emirata i premijer te ministar obrane šeik Muhammed Bin Rashid Al Maktoum, s kojim ću večeras imati prigodu detaljnije razgovarati", kazao je Plenković dodavši da je šeik Al Maktoum impresioniran porukama nakon obilaska hrvatskog paviljona.

"Hrvatska – zemlja koja inspirira velike umove, to je poruka Hrvatske na ovoj svjetskoj izložbi. Zahvaljujem svima koji su se trudili u pripremi izložbe, a i proteklih 6 mjeseci koliko traje sam EXPO. Svakoga dana sve je veći broj posjetitelja u našem paviljonu, gdje mogu dobiti informacije o Hrvatskoj, vidjeti kako zemlja bogata svojom poviješću i tradicijom gleda na budućnost. To je sinteza Hrvatske jučer i Hrvatske sutra ovdje na EXPO-u", poručio je premijer.

Sutra se u okviru Nacionalnog dana Hrvatske na EXPO-u održava velik gospodarski forum koji , Hrvatskoj nudi priliku da ekonomski profitira od sudjelovanja u EXPO-u.

"Ovaj dio svijeta – Emirati, Katar, Kuvajt, Saudijska Arabija – sve su to zemlje kojima treba posvetiti veliku pozornost. To su zemlje koje imaju golema ulaganja, a zahvaljujući svojim nalazištima nafte među najbogatijima su na svijetu. Svakako je sutrašnji gospodarski forum, koji suorganiziraju hrvatskai dubajska gospodarska komora prigoda da više od 80 hrvatskih kompanija i njihovih predstavnika uspostavi kontakte sa svojim potencijalnim partnerima", rekao je Plenković.

Poručio je da Hrvatska želi povećati trgovinsku razmjenu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima te izrazio uvjerenje da će se ta razmjena vratiti na brojeve od tprije pandemije COVID-a 19 – na oko 95 milijuna dolara – te da bi se gospodarska suradnja mogla unaprijediti.

"Smatram da ovako brzo rastuće ekonomije, pogotovo Dubai, koji je centar održivoga razvoja, turizma i inovacija te Abu Dhabi, gdje je 90 posto nalazišta nafte, imaju važnu ulogu u razvoju ekonomske suradnje s Hrvatskom. Nadam se da ćemo nakon što EXPO završi podići odnose na novu razinu, 30 godina nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa s Emiratima."

Sutra se na EXPO-u obilježava hrvatski Nacionalni dan, a također Nacionalni dan Sjedinjenih Američkih Država.

"To je dan kada smo koncentrirali zbivanja ovdje u Hrvatskom paviljonu te prigoda da se predstavimo i kulturnim programom. Bit će tu hrvatski Ansambl narodnih plesova i pjesama Lado, koji će pokazati hrvatsku baštinu, folklor i , te poslovni forum i politički susreti koje ćemo održati večeras i sutra u ovom kratkom posjetu Dubaiju", pojasnio je premijer.

Tijekom večeri i sutrašnjeg dana hrvatsko državno izaslanstvo na EXPO-u očekuje nekoliko bilateralnih susreta.

"Večeras ćemo razgovarati s prijestolonasljednikom Abu Dhabija te s vladarom Dubaija, kao i s investitorima koji žele ojačati suradnju s Hrvatskom, koji su zainteresirani za ulaganja, a sutra ćemo razgovarati s njihovim ključnim ljudima koji su organizirali ovaj EXPO. Budući da je ovdje i američka ministrica energetike, organizirali smo također bilateralni susret s najvišom predstavnicom američke vlade ovdje u Dubaiju", zaključio je Plenković.

Uz predsjednika Vlade u posjetu Dubaiju su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.