Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 14. 2. 2022.

Posjet američkog nosača aviona dokaz je dobrih strateških odnosa s SAD-om

NATO je na Jadranskom moru održao vježbu Neptun Strike, u kojoj su kao saveznici sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman, koji je usidren u Bračkom kanalu pokraj Splita nakon velike NATO-ve vojne vježbe.

Tom se prigodom sastao sa zapovjednikom broda Gavinom Duffom i Markom Flemingom, otpravnikom poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj.

"Imali smo prigodu čuti neposredna iskustva i ocjenu vježbe Neptun Strike koju je NATO održao na Jadranu i u kojoj su kao saveznici sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Visoke su ocjene kvalitete doprinosa naših snaga i interoberabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima", kazao je premijer Plenković nakon sastanka.

"To pokazuje kako Hrvatska kao saveznica NATO-a pridonosi, zajedno sa svojim partnerima, i globalnoj sigurnosti i sigurnosti u Europi pa i ovdje na Mediteranu", dodao je i izrazio zadovoljstvo što će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

Hrvatska i SAD su prijatelji, partneri i saveznici

Istaknuo je i da je posjet američkog nosača zrakoplova hrvatskim vodama i dokaz kvalitetnih strateških odnosa koje Hrvatska ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, te da su se članovi posade tijekom boravka u Splitu mogli upoznati s hrvatskom kulturom, tradicijom, poviješću, znamenitostima i kulinarstvom.

U prigodnom govoru na primanju na brodu upriličenom u ovoj prigodi, premijer Plenković naglasio da je nosač aviona USS Harry S. Truman simbol američke predanosti NATO-u i zaštiti zajedničkih vrijednosti slobode i demokracije, a taj je simbol, dodao je, osnažen i činjenicom da nosi ime američkog predsjednika koji je i inicirao osnivanje NATO saveza.

Njegovo usidravanje pored drugog najvećeg hrvatskog grada - Splita, grada prijatelja Los Angelesa od 1994, simbol je i prijateljskih odnosa Hrvatske i SAD-a, rekao je.

"Mi smo prijatelji, partneri i saveznici", poručio je.

Predsjednik Vlade istaknuo je i da je prisutnost američkog nosača aviona ovdje danas također i simbol našeg vremena.

NATO je obrambeni savez država koje promiču slobodu i mir i nikome nije prijetnja

"Vremena u kojem trebamo govoriti jednim snažnim transatlantskim glasom i jasno poručiti da smo ujedinjeni u obrani slobode i demokracije naših država te očuvanju mira i stabilnosti u Europi", naglasio je poručivši pritom da NATO savez nikome nije prijetnja.

"NATO je obrambeni savez država koje žive i promiču slobodu", istaknuo je i dodao da Savez izgradnjom jedinstva promiče mir, kao što je to činio u Afganistanu, Libiji, Iraku i Mediteranu, ili kao što to još uvijek čine na Kosovu ili obalama Baltika.

Istaknuvši da američki nosači aviona nisu novost u Jadranskom moru, podsjetio je da ih je Hrvatska pozdravila i tijekom devedesetih dok se još borila za svoju neovisnost, a od tada su bili dobrodošli posjetitelji.

Prva prigoda u kojoj se jedan američki nosač aviona usidrio u hrvatskim teritorijalnim vodama bila je 2000. kada je USS Dwight D. Eisenhower boravio u četverodnevnom posjetu Dubrovniku.

Jačanje svih segmenata Hrvatske vojske

"Od kada je Hrvatska 2009. postala članica NATO-a, naš je Savez ojačan istinskim i odlučnim partnerom i nacijom koja njeguje svoju slobodu i neovisnost. Stoga je moja Vlada donijela povijesnu odluku o obnavljanju ratnog zrakoplovstva kupnjom 12 francuskih Rafalea – moćnih višenamjenskih borbenih aviona nove generacije", poručio je premijer Plenković.

Što se tiče kopnene vojske, dodao je, s američkom je Vladom dogovorena isporuka 62 potpuno i jednako opremljena Bradley borbena vozila, čime će Hrvatska pridonijeti tome rodu Saveza, a uz Kiowa Warriors i Blach Hawk helikoptere predstavljaju američku vojnu opremu koju koristi Hrvatska vojska.

Tom je prigodom premijer Plenković najavio daljnja ulaganja i u Hrvatsku ratnu mornaricu i Obalnu stražu.

"Hrvatska će nastaviti jačati svoje sposobnosti kako bi mogla doprinositi osiguravanju mira u dijelu Europe u sve izazovnijem svijetu", poručio je.

Izrazivši zadovoljstvo time što je Split imao priliku da bude domaćin posadi ovog američkog nosača aviona, pozdravio ih je riječima "mirno more".

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.