Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 11. 2021.

Skrb za položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori naša je trajna obveza

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića

Uz premijera bio je Adrian Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. U sastanku su također sudjelovali ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Zdravka Bušić i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Predsjednik Vlade zahvalio je g. Dekoviću i g. Vuksanoviću na svemu što čine kako bi se očuvao položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koja doprinosi i razvijanju kvalitetnih odnosa Hrvatske i Crne Gore. Istaknuo je da hrvatska Vlada ima obvezu traje skrbi o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori, dodavši da će Hrvatska svaki put odlučno reagirati ako se budu ugrožavao identitet hrvatske nacionalne manjine ili sigurnost njezinih pripadnika.

Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i predsjednik HGI-ja Adrian Vuksanović informirali su premijera Plenkovića o aktualnoj situaciji u Crnoj Gori i aktivnostima na jačanju položaja hrvatske zajednice i njezina političkog života, posebice nakon prošlih parlamentarnih izbora, na kojima je hrvatska nacionalna manjina ostala bez predstavnika u crnogorskoj Skupštini.

Izrazili su zadovoljstvo čvrstim vezama s Hrvatskom i redovitom komunikacijom s predstavnicima hrvatske Vlade, kao i suradnji na zajedničkim projektima koji su od interesa za status hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. U tom smislu razgovaralo se o projektima koji se provode kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a koji su posebice važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Bilo je nadalje riječi o hrvatskom Domu kulture u Tivtu (Donja Lastva), koji je središte aktivnosti Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Boki kotorskoj i šire. Hrvatska je spremna pomoći pri širenju njegovih kapaciteta i postizanju trajnog rješenja njegova imovinskopravnog statusa. Hrvatska će nastaviti potpomagati radiostanicu Radio Dux, čiji hrvatski manjinski program ima osobitu važnost za očuvanje, rad i povezanost hrvatske zajednice u Crnoj Gori.