Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 11. 2021.

Vlada u istom sastavu nastavlja raditi za bolji i kvalitetniji život građana

Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom je saboru odbacio još jednu oporbenu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, koju je nazvao bizarnim cirkusom

"Oporbenu inicijativu Vlada i parlamentarna većina odbijaju i potpredsjednik Vlade i ministar financija Marić nastavit će raditi svoj posao na dobrobit hrvatskoga gospodarstva i našeg financijskog sustava", kazao je Plenković u raspravi o prijedlogu 34-ero oporbenih zastupnika da parlament iskaže nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću.

Pritom je izlaganje neovisne zastupnice Karoline Vidović Krišto u kojem je obrazlagala razloge za pokretanje inicijative nazvao bizarnim, a ideološki šaroliku grupu zastupnika koja ju je podržala "nalik na cirkus".

Puste teorije zavjere tlapnje su neupućenih i opterećenih koji ne razumiju ni diobu vlasti

Plenković je ocijenio da "tirada oporbenih zastupnika", a koju ovaj put predstavlja Vidović Krišto, ne razumije diobu vlasti, neovisnost pravosuđa, neovisan rad Državnog odvjetništva, nesmetan rad policije.

"Puste teorije zavjere su jednostavno tlapnje neupućenih i opterećenih raznim teorijama zavjere", rekao je.

Kada je riječ o postignućima Vlade, Plenković je podsjetio na poreznu reformu, smanjenje javnog duga, vraćanje kreditnog rejtinga, očuvanje radnih mjesta upitavši Vidović Krišto što je ona učinila.

"Što ste vi učinili da Hrvatska postane članica EU-a? Ništa, nula, doprinos zero", kazao je Plenković.

"U vremenu poreznih reformi koje je predvodio ministar Marić mi smo rasteretili gospodarstvo i građane za 10 milijardi kuna, proveli administrativne reforme, došli iz vječnih deficita i problema ili u uravnotežen proračun ili u proračunski višak, rapidno smanjivali javni dug, ispunili konačno dva skoka da vratimo Hrvatsku na investicijski rejting u dvije od tri kreditne agencije za rejting na svijetu i ispunili kriterije za Europski tečajni mehanizam II.

Ponovio je da je Vlada u najvećoj pandemijskoj krizi koja je pogodila gospodarstvo, financije, naš društveni i zdravstveni život s 40 milijardi kuna spasili radna mjesta.

"700.000 tisuća ljudi u privatnom sektoru dobilo je plaću od države ne slučajno i stihijskom distribucijom ili redistribucijom, nego brzom, odlučnom politikom Vlade. Omogućili smo da 120.000 poduzeća ne ode u stečaj. Spriječili smo val otpuštanja, val stečajeva i spriječili ugrozu egzistencija hrvatskih obitelji. To su bile naše zadaće, ispunili smo ih."

Dodao je da je Vlada u takvim okolnostima pripremila i omogućila, prema sadašnjim podacima najbolju turističku sezonu na Mediteranu u odnosu na konkurente.

"Sve to činimo u kontekstu rasta koji bi prema našim procjenama, a one su uvijek bile konzervativne i skromne, mogao dostići čak 9 % BDP-a u ovoj kriznoj 2021. godini."

Poručio je kako će Vlada u ovom sastavu biti još nekoliko godina te dalje raditi na boljem i kvalitetnijem životu građana.

"Mi ćemo tu svoju zadaću nastaviti raditi. Ministra Marić će i dalje biti član ove Vlade, kao što je bio i one prijašnje. Radit ćemo da naša postignuća budu takva da na njih bude ponosna ne samo parlamentarna većina i Vlada, nego cijela Hrvatska i da njezini građani žive bolje i kvalitetnije prije negoli smo dobili povjerenje.

Plenković je završio riječima da je povjerenje ključno.

"Bilo bi dobro da ponekad pronađemo barem minimalni zajednički nazivnik, mi ćemo ga uvijek nuditi i tražiti".

Marić odbacio optužbe kao neutemeljene: to je napad na moju ljudsku i profesionalnu čast

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić odbacio je sve navode iz prijedloga za izglasavanje nepovjerenja i kako je rekao neutemeljene objede na svoj račun. Dodao je da kategorički odbacuje sve insinuacije koje polaze od toga je koristio svoj položaj da bi pogodovao interesima prijatelja i poznanika.

"To je napad na moju ljudsku i profesionalnu čast kao i službi kojima sam na čelu", rekao je Marić naglasivši da svoj dužnost obavlja savjesno i odgovorno. Dodao je da je otvoren za kritičku raspravu o rezultatima svoga rada.

Izvor: Vlada / Hina

Teme