Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 10. 2021.

Danas imamo cjepivo i nema nikakva razloga da brojevi budu ovako visoki

Otvarajući 81. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu

Sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Zajednice općina, koji je održan krajem prošlog tjedna u Zaprešiću, ocijenio je vrlo kvalitetnim.

Dodao je da su razgovarali o nizu važnih tema, osobito borbi protiv koronavirusa, sustavu civilne zaštite te pripremi za usvajanje proračuna za 2022. godinu te korištenju europskih sredstava za niz projekata i procesu uvođenja eura.

Osvrnuo se i na konferenciju "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva", kazavši da je dijalog Vlade i poljoprivrednika izrazito važan.

Govoreći o sastanku s predstavnicima Europske investicijske banke, premijer Plenković istaknuo je da je Hrvatska u proteklim godinama primila oko 7 milijardi eura kredita za različite projekte koje je sufinancirala ta banka.

S Draganom Čovićem premijer Plenković razgovarao je o procesu izmjena izbornoga zakona, na razini Bosne i Hercegovine, koji je, kako je kazao, izrazito važan s obzirom da su za godinu dana redoviti izbori u toj zemlji. Podsjetio je da je pozicija Hrvata u BiH da trebaju biti zastupljeni u najvišim institucijama na legitiman način, što je i jedinstven stav svih relevantnih političkih aktera u Hrvatskoj.

Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti

Osvrnuo se potom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

"Vidimo da smo ušli u razdoblje hladnijega vremena, koje je donijelo značajniji porast broja potvrđenih slučajeva, to se osobito vidjelo jučer, a izgledno je da tako bude i danas", rekao je premijer.

Riječ je o upozorenju svima da se moramo pridržavati još uvijek osnovnih mjera zaštite - maska, distanca, prozračivanje i higijena ruku, a to također ukazuje na još veću važnost i nužnost cijepljenja, osobito najstarijih sugrađana, dodao je.

Podsjetio je kako su starije osobe u visokom riziku ako obole od covida, a svaka četvrta starija osoba od 65 godina još nije cijepljena. Riječ je o oko 238.000 osoba starijih od 65 godina, odnosno oko 25 ili 27%.

"Ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već do sada odnio ogroman broj života, da ćemo sa sadašnjom stopom smrti za koji dan premašiti brojku od 9000 preminulih s ili od covida u Hrvatskoj. To je visoki danak koji plaćamo kao narod, kao društvo i dio je onoga što se događa zbog ove pošasti diljem svijeta", upozorio je premijer Plenković.

No, danas imamo cjepivo i nema nikakvog razloga da brojevi budu ovako visoki, dodao je te ponovio kako cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti.

"Zato je odgovornost svakoga da razmisli i slobodno donese razumnu odluku utemeljenu na znanstvenim činjenicama i da se cijepi. To je stav struke, liječnika, Znanstvenog savjeta čiju smo sjednicu održali prije dva dana, a to potvrđuje i statistika", istaknuo je premijer.

Nije bilo cijepljeno 74% hospitaliziranih

Od početka listopada 74% hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, odnosno tri od četiri, a 80% pacijenata koji su bili ili su još priključeni na respirator nije bilo cijepljeno, odnosno četiri od pet.

To su vrlo jasne i uvjerljive brojke, ocijenio je predsjednik Vlade, podsjetivši da je 93% preminulih od koronavirusa imalo iznad 60 godina, a 98% iznad 50 godina.

Još jednom je istaknuo da je na sastanku Znanstvenog savjeta naglašena važnost cijepljenja, osobito starijih osoba, na kojem se razgovaralo i o primjeni treće doze cjepiva najizloženijim skupinama građana.

"Svi smo suglasni sa stavom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o trećoj dozi, prema kojemu se ona treba primijeniti na imunokompromitirane te na djelatnike u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi jer će to pomoći u borbi protiv epidemije", kazao je.

Dodao je kako je situacija kod nas identična kao drugdje u svijetu - necijepljeni su svojevrsni rezervoar gdje se virus najviše širi i gdje najviše dolazi do mutacija.

Činjenica je da i cijepljeni mogu prenositi virus, ali je ta mogućnost manja nego kod necijepljenih, a u slučaju oboljenja bolest je znatno blaža, odnosno puno rjeđe težeg oblika, i uglavnom samo kod starijih s komorbiditetima ili kroničnim bolestima.

"Stoga koristim i ovu prigodu da još jednom pozovem sve ove koji to nisu još do sada učinili da se cijepe i da se svi pridržavamo temeljnih epidemioloških mjera, mjera opreza i mjera koje čuvaju život", poručio je premijer Plenković.

Beroš: u Hrvatskoj 3053 nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su novozaražene 3053 osobe, što je porast od 56% u odnosu na prošlu srijedu, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na 81. sjednici Vlade.

"U Hrvatskoj je 3053 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u broju testiranih je 28,24%. Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru", kazao je Beroš.

Istaknuo je da je u bolničkom sustavu zamjetan porast hospitaliziranih, među kojima su i oni s najtežom kliničkom slikom koji se liječe na respiratoru ili ECMO uređaja. Dodao je da su iz tog razloga Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljenić privremeno ustupljeni dodatni ECMO uređaji iz drugih bolnica.

"Porast broja novozaraženih od 56% u odnosu na proteklu srijedu poziv je na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza. Preveliki rezervoar necijepljenih delta varijanti koronavirusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje", istaknuo je Beroš.

U proteklih tjedan dana 70,8% hospitaliziranih nije bilo cijepljeno

Ministar zdravstva istaknuo je da je u proteklih tjedan dana, od ukupnog broja covid-19 hospitilaliziranih osoba, njih 70,8% nije bilo cijepljeno niti jednom dozom cjepiva. Na respirator je u tom razdoblju stavljeno 100 osoba, od kojih čak 86% nije cijepljeno niti jednom dozom.

Poručio je međutim, da porast broja novozaraženih u četvrtom valu pandemije donosi blaži porast hospitaliziranih u odnosu na dva prethodna vala. Tako je u 2. i 3. valu epidemije porast broja hospitaliziranih pratio je porast broja oboljelih, u ovom 4. valu porast hospitaliziranih u odnosu na novooboljele blaži.

Cijepljeno je 55,38% odraslog stanovništva

"Broj hospitaliziranih u ovom trenutku zaostaje za brojem zaraženih, što je posljedica cijepljenja građana", ocijenio je Beroš.

Istaknuo je i da je najveći broj novih slučajeva zaraze među mladima, u dobi od 9 do 19 godina, te među populacijom u dobi od 40 i 49 godina, a da medijan dobi zaraženih sada iznosi 36 godina.

Dodao je da je do jučer, u Hrvatskoj cijepljeno 55,38% odraslog stanovništva, a treću dozu dobilo je 1489 osoba.

Među zdravstvenim radnicima, obuhvat cijepljenja je 73%, a najviše je cijepljenih liječnika. Cijepljeno ih je gotovo 80%, a uz one koji su imunizirani zarazom, postotak zaštićenih liječnika doseže gotovo 90%.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin istaknula je da u prošlih tjedan dana nije bilo novih epidemioloških mjera, a da aktualne mjere vrijede do 31. listopada.

Oslobađanje od trošarina za male proizvođače jakih alkoholnih pića

Hrvatskom saboru upućene su izmjene i dopune Zakona o trošarinama kojima se provodi njegovo daljnje usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, a najznačajnija predložena izmjena odnosi se na oslobađanje od obaveze plaćanja trošarina za male proizvođače jakih alkoholnih pića.

Kako je izvijestio državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj, to se odnosi na one koji godišnje od voća proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića i koriste ga za vlastitu potrošnju ili potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju.

"Ovim izmjenama se za male proizvođače jakih alkoholnih pića ukida obaveza plaćanja trošarine, a to je trenutno prihod proračuna od oko pet milijuna kuna godišnje. Uz financijski učinak, tu je i administrativno rasterećenje proizvođača i carinske uprave", kazao je Čuraj.

Dodao je da se pozitivni učinci oslobađanja od plaćanja trošarina reflektiraju i na opstojnost tradicionalne proizvodnje voćnih rakija u seoskim domaćinstvima, kao i na pojednostavljenje trošarinskih procedura s registriranim obveznicima.

Trenutno su u Hrvatskoj registrirana 38.374 takva mala proizvođača.

Vlada predlaže i uvođenje instituta "samostalni mali proizvođač ostalih pića koja se dobivaju vrenjem", "samostalni mali proizvođač međuproizvoda" i "samostalni mali proizvođač vina", uz mogućnost primjene snižene visine trošarine, u iznosu od 50% nacionalne propisane visine.

"Cilj je da se podigne razina konkurentnosti kada isporučuju alkoholna pića u druge zemlje članice EU-a", rekao je Čuraj.

Uvodi se i oslobođenje od plaćanja trošarina na alkohol kada se upotrebljava u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda ili u proizvodnji dodataka prehrani, koje bi se odnosilo primarno na proizvođače tinkture propolisa (pčelare), te druge proizvođače dodataka prehrani, koji trenutno plaćaju trošarinu na kupljeni alkohol koji koriste.

Iznajmljivačima treba omogućiti uslugu doručka

Saboru su upućene i izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnost, a među izmjenama je produljenje roka valjanosti privremenih dozvola za objekte zbog legalizacije, kao i omogućavanje svim iznajmljivačima usluživanja doručka.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je rekla da se predloženim izmjenama produljuje rok važenja privremenih rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti do 31. prosinca 2024. godine.

Do sada je bilo propisana mogućnost izdavanja privremenih rješenja, s rokom važenja najdulje do 31. prosinca 2021.

To je u pratećem dokumentu objašnjeno, uz ostalo, time što je, "s obzirom na broj podnesenih zahtjeva i kapacitete nadležnih tijela, u tijeku opsežan proces legalizacije koji će trajati izvjesno vrijeme te veći dio objekata za koji su izdana privremena rješenja kojima se omogućava obavljanje ugostiteljske djelatnosti odnosno pružanje ugostiteljskih usluga još uvijek nije ozakonjen".

Prema prikupljenim podacima, izdano je oko 15.900 privremenih rješenja, a ako se rok važenja tih rješenja ne bi produžio, ona bi prestala važiti, što bi dovelo do poremećaja u gospodarstvu zbog smanjenja smještajnih kapaciteta u turizmu, a time i do smanjenja prihoda za državni proračun i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim objektima za koje su ishođena takva rješenja.

Ministrica je istaknula i da se sukladno upozorenju Europske komisije izmjenama tog zakona omogućuje pružanje usluge usluživanja jela, pića i napitaka tj, kako se navodi u dokumentu doručka, i to pod istim uvjetima i za sve iznajmljivače u domaćinstvima i na OPG-ovima.

Predložene izmjene trebale bi stupiti na snagu 1. siječnja 2022. godine.

Izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama (EU) kojima se zakonska regulativa usklađuje s Direktivom (EU) 2019/1024 Europskog parlamenta i Vijeća o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora, a predložene su i izmjene pojedinih odredbi kako bi se uklonili uočeni nedostaci u praksi.

Propisuje se tako obveza objave visokovrijednih skupova podataka za ponovnu uporabu (dokumenti čija je ponovna uporaba povezana s važnim koristima za društvo, okoliš i gospodarstvo), utvrđuje se koje institucije i trgovačka društva nisu dužna postupiti po zahtjevu za ponovnu uporabu informacija, kao i na koje se informacije ne primjenjuje ponovna uporaba.

Izmjenama zakona utvrđuje se vrsta informacija koje uvijek moraju biti dostupne javnosti bez provođenja testa razmjernosti.

Regulirano je i pravo podnošenja prigovora na obavijest, a na postupanje po prigovoru primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Produžuje se rok u kojem je Povjerenik dužan donijeti rješenje o žalbi, sa 30 na 60 dana od dana, a uređuje se pitanje zamjenjivanja Povjerenika, kako bi se osigurao kontinuitet obavljanja dužnosti.

Sisačko-moslavačkoj županiji 6,5 milijuna kuna

Nešto više od 6,5 milijuna kuna osigurano je Odlukom Vlade o preraspodjeli unutar ovogodišnjeg proračuna kako bi se Sisačko-moslavačkoj županiji pomoglo u dovršetku i adaptaciji zgrada u koje će se privremeno smjestiti osobe čiji su domovi oštećeni odnosno uništeni u potresu.

Odlučila je to Vlada, nakon što joj se Sisačko-moslavačka županija obratila za pomoć, a preraspodijeljena su sredstva unutar proračuna Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

"Sisačko-moslavačka županija planira obnoviti šest stanova u vlasništvu ustanova županije te dovršiti investiciju u Učenički dom u Sisku. U stanove, ovisno o njihovoj veličini, moći će se smjestiti obitelji od 3 do 7 članova, a u Učenički dom u Sisku u ukupno 32 sobe moći će se smjestiti 64 osobe", izvijestio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Prema izrađenim troškovnicima i procjenama, nešto manje od 6 milijuna kuna koštat će radovi na prenamjeni Strukovne škole u Sisku u Učenički dom, a ostatak svote namijenjen je za uređenje stanova za privremeni smještaj.

U očitovanju Hrvatskome saboru Vlada je odbacila sve navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću, izvijestio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Opoziv predlažu 34 zastupnika u Hrvatskom saboru.

Donacija cjepiva najpotrebitijim državama

Donesena je Odluka o upućivanju humanitarne pomoći najpotrebitijim državama sukladno procjeni mehanizma COVAX donacijom cjepiva protiv bolesti COVID-19.

"Potaknuti namjerom za iskazivanje solidarnosti na globalnoj razini, Hrvatska je odlučila donirati dodatnih 450.000 doza cjepiva kroz sustav COVAX kako bi podržala učinkoviti i pravedni pristup raspodjeli cjepiva protiv bolesti COVID-19", kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Dostavom cjepiva putem ovog sustava, istaknuo je ministar, međunarodna zajednica pokazuje usredotočenost na zemlje u najvećoj potrebi zagovarajući pritom humanitarna načela koje Hrvatska dosljedno provodi kroz vlastite politike razvojne suradnje i humanitarne pomoći.

Odlukom se zadužuju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo za pripremu izvršenja i provedbu donacije te sklapanje odgovarajućih sporazuma i primopredajnih aranžmana u skladu sa smjernicama Mehanizma Europske unije za dijeljenje cjepiva protiv bolesti COVID-19, dok se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zadužuje za koordinaciju navedenih aktivnosti.

Financijska sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Produljenje rokova potpore, jamstva za brodove

Vlada je produljila rok trajanja Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u pandemiji COVID-a 19 i to do kraja godine, uz povećanje iznosa potpore.

Prema programu dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa i infrastrukture i povezanim djelatnostima je do 30. lipnja ove godine ukupno izdano 46 državnih jamstava ukupne vrijednosti preko 170 milijuna kuna. Izmjenama se produljuje rok dodjele potpora do 31. prosinca, a gornja granice iznosa potpore raste s 800 tisuća na 1,8 milijuna eura, uz povećanje iznosa pokrića državnog jamstva s 90 na 100%.

Odobreno je i državno jamstvo u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, za kreditno zaduženje Brodotrogir Cruise Trogira, za izgradnju broda Novogradnja 369, kao i jamstvo u korist te banke za kreditno zaduženje za izgradnju trupa broda Novogradnja 370.

Jamstvo za Novogradnju 369 daje se u iznosu od 4,32 milijuna eura i pokriva 80% kreditnog zaduženja, dok jamstvo za Novogradnju 370 iznosi 551 tisuću eura.

Isporuke brodova očekuju se u srpnju, odnosno u rujnu 2022. godine.

Izložbe u povodu obilježavanja početka Domovinskog rata i stradanja Vukovara

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad izložbama "Žrtva Vukovara 1991.", u povodu obilježavanja 30. obljetnice početka Domovinskog rata, Bitke za Vukovar i žrtve Vukovara kao simbola stradanja te "Sloboda se njegovim imenom zove", u povodu obilježavanja 30. obljetnice stradanja Vukovara.

Potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved izvijestio je da je Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika provelo međunarodni natječaj za vizualne umjetnosti na temu "Žrtva Vukovara 1991". Dodao je da je održavanje izložbe predviđeno u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je nadu da će se veliki broj umjetnika uključiti u izložbu "Sloboda se njegovim imenom zove", koju organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u suradnji s udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest i Gradskom knjižnicom Vukovar.

Kazala je da će izložba prezentirati bogatu knjižnu građu koja se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Hrvatska zaklada za znanost ključni je čimbenik u financiranju znanstveno-istraživačke djelatnosti

Prihvaćeno je i pokroviteljstvo nad proslavom obilježavanja 20. godišnjice osnutka Hrvatske zaklade za znanost, koja će se održati 29. listopada.

Ministar Radovan Fuchs naglasio je da se Hrvatska zaklada za znanost u 20 godina pozicionirala kao ključni čimbenik u financiranju znanstveno-istraživačke djelatnosti u Hrvatskoj u iznosu višem od milijardu kuna, kojim je financirano oko 1.200 projekata te je podržano zapošljavanje i znanstveno usavršavanje više od 930 mladih istraživača.

Napomenuo je da je u tijeku izmjena zakona o samoj zakladi, koji će dodatno osnažiti samu Zakladu.

Fuchs je kazao i da su u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti predviđena značajna sredstva koja će Zaklada plasirati u kontekstu podizanja istraživačkih i inovacijskih sposobnosti hrvatskih znanstveno-istraživačkih institucija i istraživača.

Prijevremeni izbori za župana Međimurske županije u nedjelju 28. studenoga

Donesena je i Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za župana i zamjenika župana Međimurske županije, za nedjelju, 28. studenoga, a nakon što je ostavku na dužnost župana 10. rujna podnio Matija Posavec.

Izvor: Hina/Vlada