Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 7. 2021

Učinili smo za kosovske državljane sve što bismo i za vlastite

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u intervjuu za kosovsko-albanski portal Albanian Post da Hrvatska i Kosovo u nesrećama djeluju zajedno, što je pokazala i prošlotjedna prometna nesreća kod Slavonskog Broda

"U nesrećama i stojimo i djelujemo zajedno. To smo pokazali ne samo u ovoj neprilici već i u ranijim kriznim situacijama i ugrozama u proteklih trideset godina", kazao je Plenković, ponovivši još jednom da je Hrvatska u mislima s obiteljima žrtava, kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo duboku sućut i suosjećanje zbog 10 smrtno stradalih u strašnoj nesreći nakon slijetanja autobusa s autoceste kod Slavonskog Broda.

Brza reakcija hrvatskih službi i institucija

Tom su prilikom sve hrvatske službe brzo reagirale i pružile medicinsku i drugu pomoć ozlijeđenima te organizirale prihvat neozlijeđenih putnika.

"Ubrzo nakon nesreće razgovarao sam s kosovskim premijerom Kurtijem kojem sam izrazio sućut hrvatske Vlade i hrvatskog naroda te ga izvijestio o svemu što se čini za unesrećene. Jasno sam mu dao do znanja da će Hrvatska pomoći štogod bude trebalo", kazao je predsjednik hrvatske Vlade, dodavši da su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bili su u kontinuiranoj komunikaciji s kolegama iz kosovske Vlade koji vode resore unutarnjih poslova, zdravstva i vanjskih poslova.

U posjet stradalima došao je i kosovski premijer Albin Kurti. Predsjednik Vlade Plenković odmah je odgodio sve druge predviđene aktivnosti preusmjerio svoj put iz Dalmacije prema Slavonskom Brodu gdje je dočekao kosovskog kolegu i njegovu delegaciju koja je stigla helikopterom Hrvatske vojske u sastavu KFOR-a.

Velik doprinos zastupnice Lekaj Prljaskaj

"Premijer Kurti želio je posjetiti sve kosovske državljane. Pokazao je veliku privrženost svome narodu i ljudima u teškoj tragediji koja se dogodila. Zajedno smo obišli ozlijeđene u slavonskobrodskoj bolnici i putnike iz autobusa koji nisu zadobili ozlijede, a koji su bili smješteni u jednom slavonskobrodskom pansionu. Ljudima je to puno značilo i osjetili su u tim teškim trenucima brigu i podršku i hrvatske i kosovske strane", naveo je Plenković te zahvalio i potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih poslova i dijaspore Doniki Gervalli Schwarz, kao i ministru unutarnjih poslova Xhelalu Sveclu, ministru zdravstva Arbenu Vitiau i kosovskom veleposlaniku u RH Kasapolliju koji su ostali u Hrvatskoj kako bi bili uz kosovske državljane i pomogli u organizaciji povratka prema Kosovu, uz potporu hrvatskih službi i institucija.

Plenković je kazao i da je zastupnica albanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj dala "velik doprinos".

Hrvatske autoceste su sigurne, a MUP i MMPI čine sve da bi se potpuno spriječile takve nesreće

Dodao je da je pitanje troškova posve nebitno. "Sve hrvatske nadležne službe i institucije reagirale su žurno i učinjeni su maksimalni napori kako bi se pomoglo unesrećenima, i onima koji su pretrpjeli ozljede i oni koji su prošli bez ozljeda. Ova nesreća je tragedija za Kosovo i kosovski narod, ali je ujedno i tragična nesreća i velika bol za cijeli hrvatski narod, koji se solidarizira s kosovskim narodom. Učinili smo za kosovske državljane sve što bismo i za naše državljane. Žalimo za svakim izgubljenim životom, a ovakvu prometnu nesreću na hrvatskim autocestama dugo nismo imali. Važno je da smo dobrom koordinacijom naših žurnih službi pružili pomoć svima kojima je ona bila potrebna i spriječili da broj žrtava dodatno ne poraste", rekao je hrvatski premijer.

U ponedjeljak ujutro dio putnika napustio je Hrvatsku u vlastitom aranžmanu. Za sve one putnike koji mogu putovati u utorak je organiziran prijevoz zrakoplovom iz Osijeka u Prištinu. Osigurana su i dva sanitetska vozila za prijevoz ozlijeđenih na intenzivnu njegu u Zagreb, a potom i na daljnje liječenje u državu prema vlastitom izboru. Što se tiče povrata tijela poginulih u nesreći, za kojima duboko žalimo, u tijeku su službene procedure koje moraju biti obavljene u Hrvatskoj te će u najkraćem roku sve biti riješeno.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da su hrvatske autoceste sigurnije prometnice od ostalih te da na ovoj dionici autoceste već godinama nije bilo teških prometnih nesreća. "Nažalost, do ove tragedije", dodao je, naglasivši kako Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom prometa i infrastrukture i Hrvatskim autocestama radi sve kako bi se ovakve i slične nesreće u potpunosti uklonile s naših prometnica.

Hrvatska zagovara europski put Kosova

Jučer je na zgradi kosovske vlade u Prištini osvanula projekcija hrvatske zastave u znak zahvalnosti za pomoć Hrvatske stradalima u nesreći kod Slavonskog Broda, kao i natpis na albanskome: "Hvala, Hrvatska". Na Facebook stranici kosovske vlade stoji da je to čin zahvale na pomoći koju je hrvatska država pružila unesrećenim kosovskim državljanima nakon tragične autobusne nesreće.

Plenković je u intervjuu nadalje kazao da su Kosovo i Hrvatska dva prijateljska naroda, a partnerstvo s Kosovom održavamo u brojnim područjima, a želimo dalje unaprjeđivati gospodarsku suradnju, osobito u sektorima energetike, građevinskog sektora i izgradnji infrastrukture.

"S premijerom Kurtijem održavam kvalitetne odnose i suradnju. Hrvatska pruža kontinuiranu pomoć Kosovu u procesu europskih integracija. Za Hrvatsku je pitanje europskog puta jugoistoka Europe, uz nužno ispunjavanje svih kriterija, iznimno važno, što smo evocirali i na Zagrebačkom sastanku na vrhu tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u svibnju 2020." rekao je Plenković, istaknuvši da će, na poziv premijera Kurtija, organizirati susret u Prištini čim dogovorimo termin.