Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 12. 3. 2014.

Prioriteti EU-a na sjednici UN-ova Vijeća za ljudska prava

Zastupnik Plenković govorio je o prioritetima Europske unije na 25. sjednici Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava u okviru prijedloga rezolucije koju je i sponzorirao

Plenković je podsjetio na to da je 2010, kao državni tajnik za europske integracije, bio prvi hrvatski dužnosnik koji je branio Izvješće Republike Hrvatske po Univerzalnom periodičnom pregledu stanja ljudskih prava, koji se provodi u okviru Vijeća za ljudska prava. Stoga razumije relevantnost i globalni značaj mehanizma zaštite ljudskih prava koji su Ujedinjeni narodi ustanovili u Ženevi. Ponovio je da Europska unija pridaje veliku pozornost poštivanju ljudskih prava kao jednoj od temeljnih vrijednosti Unije.

Smatra da su zaključci Vijeća EU, koji su podloga za raspravu o Rezoluciji i dijalog u Ženevi, primjereno istaknuli prioritetne zemlje i glavna tematska područja. Pritom je izdvojio vrlo zabrinjavajuću situaciju u Siriji, gdje se posljednjih godina najteže krše ljudska prava, u DNR Koreji i u Iranu, gdje se posljednjih mjeseci provode smaknuća. Naglasio je da se ne smije zaboraviti ni na zemlje u bližem susjedstvu EU – Bjelorusiju i Ukrajinu, a posebno na Krim, o čemu se već raspravljalo u okviru ove plenarne sjednice. Plenković je zaključio da će zemlje članice EU koje su ujedno članice Vijeća za ljudska prava aktivno artikulirati prioritetna stajališta na raspravama u Ženevi.