Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 6. 2021.

32 godine nakon osnutka HDZ je i dalje najjača politička stranka

Polaganjem vijenaca na grobu utemeljitelja HDZ-a i prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana HDZ je u srijedu počeo obilježavanje 32. obljetnice osnutka, a premijer Andrej Plenković poručio je da je HDZ i danas najjača politička stranka

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković predvodio je stranačko izaslanstvo koje je jutros, na obljetnicu osnutka stranke, došlo na Mirogoj iskazati poštovanje prema dr. Tuđmanu; državniku, vizionaru, čovjeku koji je doveo Hrvatsku do slobode, samostalnosti, neovisnosti, uz plebiscitarnu potporu hrvatskoga naroda, i uz hrabrost i odvažnost hrvatskih branitelja, naglasio je.

"I danas, 32 godine kasnije, HDZ je najsnažnija politička snaga u Republici Hrvatskoj, u Hrvatskoj u kojoj smo riješili sve temeljne nacionalne ciljeve, i slobodu, demokraciju, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, izgradili institucije. Sada je u četvrtom desetljeću naše samostalnosti cilj gospodarstvo, demografska revitalizacija, socijalna uključenost, praćenje ključnih globalnih procesa i četvrte industrijske revolucije, ali jednako tako i zelene transformacije i digitalne transformacije", istaknuo je u izjavi novinarima Plenković.

"To su teme budućnosti, onoga prema čemu smo mi svi zajedno okrenuti, ali uz poštivanje naših temeljnih vrijednosti, temeljnih načela domoljublja, državotvornosti, narodnjaštva, demokršćanstva, hrvatskoga identiteta i svega što okuplja hrvatski narod u hrvatskoj državi da se snažno pozicionira i u Europi i globalno", dodao je .

Izrazio je i zahvalnost prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i članovima HDZ-a za doprinos Republici Hrvatskoj u protekle 32 godine.

Novinari su, pak, pitali premijer Plenkovića zašto ga u posljednje vrijeme nema pred medijima, na što je on kratko podsjetio da je "stalno pred medijima."

HDZ na lokalnim izborima uvjerljivi pobjednik

Nakon dodjele priznanja polaznicima Političke akademije Hrvatskog državnog zavjeta, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković predvodio je sastanak Središnjeg odbora HDZ-a.

Plenković je kazao kako je HDZ na lokalnim izborima ostvario uvjerljivu, premoćnu pobjedu.

,,Prvi put u povijesti, otkad se izravno biraju, imamo čak 15 od 20 župana. Ili njih 75%. Slavili smo i u 45% svih općinai 45% gradova. Na izborima za županijske skupštine čak smo i premašili, u prosjeku, rejting od 30%, koji nam daju nacionalne ankete. SDP bilježi gotovo dvostruko slabiju potporu. U 5. godini mandata, to je rezultat bez presedana te rejting koji pokazuje da smjer kojim vodimo Hrvatsku uživa povjerenje hrvatskih ljudi", kazao je Plenković.

Poručio je kako je 32 godine nakon osnutka, HDZ i dalje središnja i vodeća politička snaga Hrvatske.

Uz veliko povjerenje građana na parlamentarnim i lokalnim izborima, u naredne tri godine posvećeni smo reformama i investicijama za brži oporavak Hrvatske radi COVID-19 krize, obnovi nakon potresa te nastavku snažnog međunarodnog pozicioniranja Hrvatske ulaskom u Schengen i europodručje", poručio je Plenković.

Polaganje vijenca i druženje s članstvom na Jarunu

Na zagrebačkom Jarunu gdje je prije 32 godine osnovan HDZ, predsjednik HDZ-a Plenković zajedno s predsjednikom Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mariem Kapulicem položio je vijenac. Izrazili su zahvalnost prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i utemeljiteljima stranke te hrvatskim braniteljima bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske.

Na Jarunu je odigrana i tradicionalna nogometna utakmica.

Teme