Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 2. 2021.

Od 15. veljače kava za van, škole stranih jezika, teretane i kladionice

Premijer Plenković najavio je ublažavanje određenih epidemioloških mjera, no istodobno je naglasio da je još uvijek potreban izniman oprez i odgovorno ponašanje svih

Otvarajući 43. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme, posebno na trenutnu epidemiološku situaciju te procjenu Europske komisije o kretanju hrvatskoga gospodarstva.

Istaknuvši da se u Hrvatskoj nastavlja trend pada novozaraženih koronavirusom, kao i preminulih, premijer Plenković kazao je da je Hrvatska trenutno treća najbolja u EU po tjednom prosjeku broja potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika.

Također, bilježimo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih, dodao je.

Istodobno je istaknuo da smo i dalje u zimskim mjesecima, a još je najavljen i vrlo snažan val zahlađenja te je identificiran i britanski soj virusa u Hrvatskoj i mnoge europske zemlje, koje imaju znatno strože mjere, produžuju ih ili postrožavaju.

S druge strane, nakon početnih zastoja u isporukama, do kraja ožujka očekujemo veće količine cjepiva, što će nam omogućiti znatno bržu dinamiku cijepljenja, naglasio je predsjednik Vlade.

Do ožujka više od 600 tisuća novih doza cjepiva, AstraZenecino cjepivo štiti starije od smrti, respiratora i težih simptoma

Izvijestio je da je Hrvatska dosada dobila nešto više od 150 tisuća doza cjepiva, a do kraja ožujka očekujemo više od 600 tisuća doza, što znači da će moći procijepiti znatno veći broj građana nego dosada.

Premijer Plenković ovom je prigodom poručio hrvatskim građanima starije dobi, nakon razgovora i s predstavnicima umirovljenika, ali i predstavnicima kompanije AstraZeneca i epidemiolozima, da su sva tri cjepiva – i Pfizerovo i Modernino i AstraZenecino - sto posto učinkovita protiv smrtnog ishoda bolesti, što je najbitnije, ali i težih kliničkih slika.

"Nema nikakvih prepreka da naši sugrađani stariji od 65 godina prime cjepivo AstraZenece. Dapače. U ovim okolnostima, s obzirom na dinamiku isporuke cjepiva, što veći broj ljudi koji su zdravstveno ugroženi, krhkoga zdravlja i starije dobi trebaju biti procijepljeni", naglasio je.

Govoreći potom o mjerama protiv širenja epidemije, kazao je da je Vlada proteklih dana pomno pratila epidemiološku situaciju i nakon analiza i razgovora sa Stožerom i epidemiolozima smatra da može donijeti nekoliko odluka koje će biti određeno popuštanje, ali i dalje uz veliku dozu opreza.

"Nema mjesta pretjeranom popuštanju niti ima prestanka odgovornog ponašanja svih građana", naglasio je.

Ublažavanje određenih mjera od 15. veljače, uza strogo poštovanje epidemioloških okvira

Tako se, najavio je premijer, od 15. veljače ugostiteljima koji pružaju uslugu pripreme i usluživanja jela, pića, napitaka i slastica omogućuje prodaja kave za van. Pritom mjere potpore koje vrijede za veljaču, vrijede za cijeli mjesec.

Zatim, otvaraju se teretane i fitness-centri uz strogo poštovanje epidemioloških mjera, zbog važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje.

Također, djeci se omogućuje nastava u školama za strane jezike.

Na kraju, uz poštivanje epidemiološkoga okvira, otvorit će se kladionice, kasina i automat-klubovi.

Sve će te mjere, dodao je premijer, Stožer civilne zaštite sutra preciznije propisati i obrazložiti.

"Nastavit ćemo s praćenjem epidemiološke situacije, a iduće prolazno vrijeme bit će 1. ožujka. Vidjet ćemo što će se zbivati s novim sojevima, dinamikom kretanja broja novozaraženih, i donositi odluke koje su u funkciji zaštite zdravlja, ali i gospodarstva i poslovnih aktivnosti", poručio je premijer Plenković.

Procjene Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu ohrabruju

Osvrnuo se potom na ekonomske prognoze Europske komisije.

Istaknuo je da je procjena rasta na razini cijele Unije podignuta za 1,1 posto.

"Procjena rasta za Hrvatsku poboljšana je za 0,7 posto, odnosno s -9,6 na - 8,9. Jasno je da je na to utjecao treći kvartal u kojem smo mi s obzirom na naše aktivnosti, dobru epidemiološku sliku i pravovremeno otvaranje osigurali puno bolju turističku sezonu, osobito kada je riječ o priljevu stranih gostiju u odnosu na druga turistička tržišta unutar Europske unije", kazao je premijer.

Unija bi, prema procjenama Komisije, u 2021. trebala rasti 3,7 posto, a Hrvatska 5,3 posto. Dodao je da se Hrvatska, uz Francusku i Španjolsku, svrstava među one države članice koje očekuju najveći rast.

"To je ohrabrujuća poruka – manji pad od očekivanog u prošloj godini i među tri zemlje s projiciranim najvećim rastom u 2021. godini", istaknuo je predsjednik Vlade.

Dodao je i da je procjena rasta za Hrvatsku u 2022. 4,6 posto, a Unija 3,9 posto.

"Ove su procjene su na tragu onih procjena Ministarstva financija i Vlade. Na određeni su način očekivane, ali istodobno i ohrabrujuće s obzirom na godinu koja je pred nama", poručio je.

Tri najvažnija aspekta suradnje Hrvatske i Kine

Od ostalih je aktivnosti izdvojio sastanak na vrhu Kina+17 koji je održan prije nekoliko dana.

U tom je kontekstu istaknuo tri najvažnija aspekta za Hrvatsku.

Prvi je projekt Pelješkoga mosta, kojeg je ocijenio amblematičnim primjerom suradnje Hrvatske i Kine.

Drugi je suradnja u području poljoprivrede, osobito kada je riječ o izvozu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište.

Treći element je kontinuirana suradnja u pogledu medicinske zaštitne opreme koja je bila presudna za sve službe koje su je trebale tijekom pandemije Covida-19.

224 milijuna kuna za hrvatski sport u olimpijskoj godini

Na kraju uvodnog obraćanja, predsjednik Vlade podsjetio je na Odluku o dodjeli financijskih sredstava krovnim hrvatskim sportskim udruženjima na temelju koje su potpisani ugovori u vrijednosti od 224. milijuna kuna, kojima će Ministarstvo turizma i sporta u 2021. godini financirati dio javnih potreba u sportu.

Ugovore je potpisala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac s pet krovnih udruženja – Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskim paraolimpijskim odborom, Sportskim savezom gluhih, Hrvatskim akademskim sportskim savezom i Hrvatskim školskim sportskim savezom.

"Ova će sredstva omogućiti nacionalnim sportskim savezima organizaciju i pripremu natjecanja za olimpijski program za Tokio", poručio je predsjednik Vlade dodavši da će hrvatski vaterpolisti već u nedjelju prvi imati priliku izboriti svoje sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

Pomoć drvoprerađivačima s potresom pogođenih područja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković predstavila je Program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa prerađivačima drva i proizvođačima namještaja iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kojim im se stavlja na raspolaganje ukupno 10 milijuna kuna.

Vlada je na današnjoj 43. sjednici raspravila 16 točaka dnevnog reda. Na početku je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio kako je na području Sisačko-moslavačke županije do sada postavljeno 1377 kontejnera i mobilnih kućica, a u najavi dolaska je 391 kontejner.

Medved je kazao kako izgradnja kontejnerskog naselja u Petrinji napreduje brže od očekivanog.

"Do četvrtka će se postaviti 81 kontejner, a do vikenda će prvi kontejneri biti spremni za useljenje", istaknuo je dodavši da su u tijeku pripreme za postavljanje kontejnerskih naselja u Glini.

Mobilni timovi stručnjaka pomagat će u pripremI dokumentacije

Na isplatu novčanih naknada stanovništvu do sada je utrošeno 73 milijuna kuna, a uz to je braniteljima u obliku jednokratne pomoći isplaćeno 8,2 milijuna kuna.

Nakon donošenja Zakon o obnovi, Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa radi na sastavljanju mobilnih timova stručnjaka koji će stanovništvu pomagati u pripremanju dokumentacije za predaju zahtjeva za obnovu, zbog čega se priprema i mobilni ured.

Do sada je mobilizirano šest tvrtki koje će raditi na uklanjanju opasnih građevina, a na potresom pogođenom području predloženo je uklanjanje 39 objekata. Sisku, Petrinji i Glini država je dodijelila zemljišta koja će služiti za prikupljanje i odlaganje otpada građevinskog materijala.

Do sada je pregledano 28.720 objekata koji su oštećeni u potresu, njih 3537 ima oznaku crveno, a 6224 objekta su sa oznakom žuto, izvijestio je Medved.

Beroš: smanjuje se broj bolesničkih postelja za COVID-19 u KB Dubrava

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se zbog povoljne epidemiološke situacije bilježi silazni trend zaprimanja novooboljelih pacijenata u KB Dubrava pa je reduciran i broj bolesničkih postelja u jedinicama intenzivnog liječenja namijenjenih liječenju covid-19 pacijenata.

Slijedom navedenog, dodao je, smanjen je i broj potrebnog zdravstvenog osoblja, privremeno raspoređenog na rad u KB Dubrava, odnosno ispunjene su pretpostavke za njihov povrat u matične zdravstvene ustanove.

Kao što je i najavljeno, Ministarstvo zdravstva je pokrenulo niz aktivnosti vezanih za skrb o post covid pacijentima, među kojima je i osnivanje stručnog povjerenstva za liječenje pacijenata s patološkim stanjima kao posljedice preboljele bolesti covid-19, rekao je Beroš.

Zadaća povjerenstva je izrada smjernica za liječenje, zbrinjavanje i prevenciju svih posljedica covida-19, prijedlog organizacije mreže stacionarnih i izvanbolničkih kapaciteta za post-covid s naglaskom na respiracijsku rehabilitaciju te psihološku i psihijatrijsku potporu oboljelih.

Kada je riječ o cijepljenju, do 10. veljače aplicirano je 107.080 doza cjepiva, a 44.344 osobe docijepljene su drugom dozom. U zdravstvenom sustavu aplicirano je 54.483 doza, 41.544 u domovima za starije. Na području Sisačko-moslavačke županije ukupno je aplicirano 6418 doza.

"Počela je i druga faza cijepljenja te sa 4.635 doza cijepljenje ponajprije osobe s kroničnim bolestima te osobe starije životne dobi", dodao je Beroš.

Do 10. veljače Hrvatska je zaprimila 156.450 doza cjepiva, od toga 122.850 doza Pfizera, 16.800 Moderne te 16.800 AstraZenece. Prijavljeno je 699 prijava sumnje na nuspojavu cijepljenja, a najčešće se odnose na blage i prolazne reakcije.

Sva tri odobrena cjepiva sigurna su i iznimno uspješna

Beroš je istaknuo kako je HZJZ objavio odgovore na pitanja vezana za covid. Naveo je kako istaknuto da ne postoji gornja dobna granica za primjenu cjepiva AstraZenece te ponovio kako su sva tri odobrena cjepiva sigurna i iznimno uspješna u sprečavanju teškog oblika bolesti.

Vezano za britansku mutaciju virusa, Beroš je istaknuo kako je uz razvijanje hrvatskih kapaciteta za sekvenciranje, Hrvatska prihvatila i mogućnost dostavljanja 200 uzoraka tjedno Europskom centru za kontrolu bolesti te je jučer upućeno prvih 200 uzoraka.

"Uz određene oscilacije, broj novootkrivenih slučajeva zaraze pada iz tjedna u tjedan. Pratimo evoluciju brzoširećih varijanti. One su razlog za pojačani oprez. Nova su prijetnja, ali imamo priliku za proaktivno djelovanje", rekao je Beroš, poručivši da su cijepljenje i pridržavanje mjera alati za uspjeh.

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan bolesnika koji u kontekstu epidemije ima poseban značaj, a poseban je naglasak na emocionalnoj potpori oboljelima, rekao je ministar Broš te zahvalio zdravstvenim djelatnicima na predanom radu.

Božinović: u Sisačko-moslavačkoj županiji nužne epidemiološke mjere produljene do 20. veljače

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio kako je Stožer civilne zaštite donio odluku na prijedlog Sisačko-moslavačke županije pa je ondje produljeno trajanje nužnih epidemioloških mjera do 20. veljače.

Inspektori su proveli 19.837 nadzora poslovnih subjekata prilikom čega je utvrđeno 57 nepravilnosti te je izdano 63 usmenih upozorenja. Zbog kršenja mjera, utvrđena su 33 prekršaja, bit će podneseno 12 prekršajnih naloga i četiri kaznene prijave zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Utvrđeno je 215 kršenja samoizolacije građana za što će biti podnijeti prekršajni nalozi te je evidentirano šest kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Izdano je 410 tisuća artikala, odnosno 43 tone zaštitne opreme za koronavirus, a u skladištima se nalazi 10,5 milijuna različitih artikala, odnosno 560 tona opreme.

Dodjela bespovratnih sredstava za sanaciju šteta

Vlada je donijela Odluku o donošenju Programa dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je da na području pogođenom potresom, djelatnost prerade drva i proizvodnje namještaja obavlja oko 150 miko malih, srednjih i većih poduzetnika, koji zapošljavaju više od 2400 osoba.

"Jedan dio tih poduzetnika pretrpio je štete na proizvodnim kapacitetima uslijed kojih je došlo do smanjenja ili privremene obustave proizvodnje te je nužna sanacija šteta radi nastavka takve proizvodnje i oporavka gospodstva u cjelini", kazala je Vučković.

Ove djelatnosti, navela je, imaju značajnu gospodarsku i socijalnu dimenziju upravo na područjima koja su slabije razvijena i naseljena. "Takve djelatnosti imaju udio od 11 posto ukupno zaposlenih u odnosu na prerađivačku industriju u cjelini, izvozni udio od 7 posto, a udio u prihodu prerađivačke industrije u Hrvatskoj također 7 posto", dodala je.

Vučković je kazala da se predloženim Programom uređuje dodjela bespovratnih sredstava mikro, malim i srednjim poduzetnicima u djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije sa svrhom sanacije šteta radi nastavka obavljanja gospodarske djelatnosti.

Sredstva za provedbu Programa u iznosu od 10 milijuna kuna osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. na razdjelu Ministarstva poljoprivrede i na aktivnosti Mjere razvoja konkurentnosti prerade drva i proizvodnje namještaja.

"Intenzitet potpore je do 100 posto prihvatljivog troška, uz najviši iznos po jednom poduzetniku od milijun i 400 tisuća kuna", zaključila je ministrica Vučković.

E.ON-u Hrvatska naknada potraživanja

Vlada je usvojila i Zaključak u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu E.ON Hrvatska d.o.o.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić podsjetio je da je Stožer civilne zaštite u siječnju popisao jedinice lokalne samouprave na kojima će sva kućanstva, bez obzira na stupanj pretrpljene štete, biti oslobođena plaćanja troškova za siječanj, veljaču i ožujak ove godine.

Na tim područjima, rekao je Ćorić, djeluje i E.ON Hrvatska sa svojim povezanim društvima te distribuiraju i opskrbljuju plinom 1.485 kućanstava, odnosno električnom energijom 5.009 kućanstava. Ukupni trošak za energiju i ostala davanja koja će isporučiti E.ON tijekom prva tri mjeseca ove godine za ta kućanstva procijenjen je na oko 11,7 milijuna kuna, a E.ON se zbog visine tog troška očitovao da nije u mogućnosti otpisati potraživanja svojih kupaca na potresom pogođenom području.

Sredstva će se osigurati preraspodjelom u okviru državnog proračuna.

Vlada kontinuirano donosi strateške dokumente za zaštitu i promicanje prava djeteta

Ministar Josip Aladrović predstavio je Odluku o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 2021. do 2026. godine.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zaduženo je da izradi Nacionalni plan te će stoga imenovati i stručnu radnu skupinu.

Ministar Aladrović istaknuo je kako je područje prava djeteta kao i unaprjeđenje zaštite i promicanje prava djeteta od izuzetne važnosti te naglasio da Vlada od 1999. godine kontinuirano donosi strateške dokumente za zaštitu i promicanje prava djeteta.

Cilj Nacionalnog plana je unaprjeđenje javnih politika za prava djece kroz ključna područja intervencije, dodao je.

Nacionalnim planom definirat će se prioritetna područja i provedba ciljeva, srednjoročna vizija provedbe, pokazatelji ishoda i ciljane vrijednosti, pritom vodeći računa o usklađenosti sa strateškim sektorskim dokumentima i nacionalnim planovima koji se odnose na djecu.

U okviru Nacionalnog plana odredit će se terminski plan provedbe ciljeva i ključni pokazatelji ishoda, izraditi indikativni financijski plan, mehanizmi za provedbu ciljeva te okvir za praćenje i vrednovanje Nacionalnog plana, stoji u odluci.

Osnovano Vijeće za djecu

Vlada je donijela i Odluku o osnivanju Vijeća za djecu radi novog ustrojstva i djelokruga rada tijela državne uprave.

Vijeće djeluje od 1998. godine, kao savjetodavno tijelo Vlade i čine ga predstavnici tijela državne uprave i ureda Vlade, predstavnici znanstvenih i stručnih ustanova te drugih tijela i institucija, predstavnici udruga za područje zaštite i promicanje prava djece te predstavnici djece.

Stupanjem na snagu ove odluke bit će razriješeni dosadašnji članovi i zamjenici članova te će se imenovati novi članovi i njihovi zamjenici, sukladno prijedlogu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Odobrenje za izvoz cjepiva iz Europske unije u treće zemlje

Obrazlažući prijedlog Odluke o provedbi uredbe Europske komisije o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman objasnio je da uredba uređuje obvezu predočenja odobrenja za izvoz cjepiva protiv bolesti Covid-19 iz EU u treće zemlje kako bi osigurala potrebna razina transparentnosti u pogledu količina proizvedenih cjepiva protiv te bolesti i njihovoj isporuci Uniji.

U svakoj državi članici potrebno je odrediti nadležno tijelo koje će odobravati izvoz robe obuhvaćene provedbenom uredbom. U Hrvatskoj, to će biti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Još jedan iskorak u privlačenju digitalnih nomada u Hrvatsku

Vlada je donijela i Uredbu o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje državljanina treće zemlje u Republici Hrvatsko u postupku odobrenja privremenog boravka, većinom do godine dana, kao i dugotrajnog boravišta, a nakon pet godina odobrenog privremenog boravka.

Kao referentni podatak odnosno osnovica uzima se godišnja prosječna mjesečno neto isplaćena plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj, a koju objavljuje Državni zavod uza statistiku, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Uredbom se tako propisuje da državljanin treće zemlje mora mjesečno za jednu osobu imati osigurana sredstva za uzdržavanje u visini od najmanje 50 posto osnovice, za dvije osobe iznos se povećava za 15 posto, a za svakog daljnjeg člana obitelji iznos se uvećava za dodatnih 10 posto.

Iznimke su državljani trećih zemalja koji podnose zahtjev za privremeni boravak radi srednjoškolskog obrazovanja koji moraju mjesečno imati osigurana sredstva za uzdržavanje u visini od najmanje 15 posto osnovice.

Iznimka su i podnositelji zahtjeva radi studiranja koji moraju dostaviti dokaz o stipendiranju ili mjesečno osiguranim sredstva za uzdržavanje u visini od najmanje 25 posto osnovice, kao i da posjeduju sredstva za povratak u visini od najmanje 60 posto osnovice.

Digitalni nomadi, pak, moraju mjesečno imati osigurana sredstva za uzdržavanje u visini od najmanje 2,5 prosječne mjesečne neto isplaćene plaće, a za svakog daljnjeg člana obitelji iznos se uvećava za dodatnih 10 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ustvrdio je kako je ovo još jedan iskorak u institucionalnom okviru u privlačenju digitalnih nomada u Hrvatsku.

"Tu smo jedna od, na globalnoj razini, zemalja koje su najviše odmakle u ovoj politici i smatramo ju izrazito korisnom i kvalitetnom", rekao je.

Izvor: Hina/Vlada