Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 25. 2. 2014.

Zapošljavanje i socijalna stajališta u godišnjem pregledu rasta

Plenković je tijekom rasprave o izvješću kolege Prieta o aspektu zapošljavanja i socijalne zaštite u okviru Europskog semestra istaknuo važnost tog pitanja, koje je i jedan od prioriteta  strategije Europa 2020

Govoreći o značaju europskih fondova, Plenković je mišljenja da je Europski socijalni fond mehanizam koji će pridonijeti poboljšanju inače teške situacije u pogledu ukupnog broja nezaposlenih u EU (26,6 milijuna) a opasnosti od siromaštva izvrgnuto je 24,2% stanovništva. Izdvojio je i problem nezaposlenih mladih, koji doseže 23%, a u nekim državama članicama i do 50%. Hrvatska je nažalost među prvim trima članicama kad je riječ o nezaposlenosti mladih.

Kao član Odbora za proračun pozitivno je ocijenio odluku da se nova mjera Jamstvo za mlade, za koju je alocirano 6 milijardi eura, uvrsti kao prioritet u prve tri godine novoga Višegodišnjeg financijskog okvira. Dodao je da će konkurentnosti mladih na tržištu rada Europske unije pomoći kvalitetno obrazovanje te programi mobilnosti poput programa Erasmus+.