Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sisak | 10. 1. 2021.

Sustav pružanja pomoći konsolidiran je i čvrst, pomaže se od prvog dana

Prilikom posjeta Sisku predsjednik Vlade Plenković izjavio je da sustav pružanja pomoći na području Sisačko-moslavačke županije koje je pogodio potres funkcionira dobro te je zahvalio svima koji su se nesebično uključili u humanitarne aktivnosti

"Želim još jednom uime Vlade zahvaliti brojnim ugostiteljima, kuharima, koji su nesebično, solidarno utrošili svoje vrijeme, podijelili na tisuće obroka, osobito u Petrinji. To je sjajna gesta, i na tome im zaista zahvaljujemo", rekao je premijer u Sisku, gdje je nazočio skidanju kape s teško oštećenog zvonika katedrale.

Dogovoreno je da dobrovoljci još neko vrijeme nastave svoje aktivnosti, dok će istodobno za distribuciju hrane stanovništvu od ponedjeljka biti angažirana tvrtka Pleter, koja će preko Crvenoga križa organizirati prehranu za sve kojima je to potrebno na cijelom petrinjskom području. Hrana će se pripremati dijelom u samoj Petrinji, a dijelom će se dovoziti iz Zagreba, gdje su kapaciteti veći, rekao je Plenković.

Komentirajući prigovore da sustav nije otpočetka bio dovoljno učinkovit, premijer je istaknuo da se pomoć stradalnicima pružala od prvoga dana.

"Ako ste bili u logističkim centrima Crvenoga križa u Sisku, Petrinji i Glini, znate da oni rade od prvog dana. Vidjeli ste količinu hrane, paketa koji imaju po desetak kilograma. Oni su zahvaljujući volonterima Crvenog križa i Civilne zaštite dostavljeni svima kojima je hrana bila potrebna. Prema tome, mislim da je u ovome trenutku cijeli proces konsolidiran, čvrst."

S hrvatskim tvrtkama dogovorena isporuka više od 600 kontejnera

Kad je riječ o smještajnim kapacitetima za ljude koji su ostali bez krova nad glavom i odlučili ostati uza svoju oštećenu imovinu, premijer je naglasio da je nakon razgovora koji su u četvrtak i petak održani s nekoliko hrvatskih tvrtki dogovorena narudžba više od 600 stambenih kontejnera.

Kontejneri će biti proizvedeni u najkraćem mogućem roku, a imat će sanitarni čvor, kuhinju, krevete i stolove te će biti spremni za priključenje struje i vode, rekao je Plenković. Naglasio je da je usto s hotelskim kućama dogovoren otkup oko 250 mobilnih kućica, koje će već u ponedjeljak biti upućene u Sisačko-moslavačku županiju.

Na taj ćemo način vrlo brzo dosegnuti broj od oko tisuću privremenih nastambi, koliko ih je otprilike potrebno. Ako ih bude zatreba još, dobavit ćemo ih, poručio je premijer.

Naglasio je da je najvažnije osvijestiti da su ljudi u strahu od tolikog podrhtavanja tla. Nastojimo učiniti sve što možemo, kako za sigurnost građana, tako i za sve drugo što im treba, rekao je.

Istražit će se sve u vezi sa stradalim kućama iz doba poslijeratne obnove

Na novinarsko pitanje u vezi s kućama koje su obnovljene nakon rata, a teško su stradale u potresu, Plenković je odgovorio da je pozicija Vlade "apsolutno jasna": "svi znamo da dokumentacija o obnovi postoji, bilo u ministarstvima, bilo u državnom uredu za stambeno zbrinjavanje i obnovu. Zna se tko je izradio projekte, tko je izvodio radove, tko je provodio nadzor, tko je izdavao dozvole." Sva ta dokumentacija na raspolaganju je svakoj instituciji koja je zatraži, uključujući policiju i DORH.

Najavio je da će Vlada u četvrtak iznijeti prijedlog zakona o obnovi, nakon sastanka s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom, koji provodi konzultacije sa stručnjacima.

Za koji tjedan, kako je rekao, bit će također objavljeni natječaji za obnovu kulturne baštine oštećene u zagrebačkom potresu u ožujku 2020. Oni će obuhvatiti ustanove, škole, bolnice i prometnu infrastrukturu, dok će se iz postojećeg, funkcionalnog fonda financirati obnova privatnih kuća.

Izvor: Hina / Vlada