Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 12. 2020.

Nadam se da ćemo pomoću cjepiva prevladati probleme iz 2020. godine

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je na Božić nadu da ćemo idućih tjedana i mjeseci pobijediti pandemiju uz pomoć cjepiva koje će u Hrvatsku stići sutra te da će se u dogledno vrijeme cijepiti velika većina građana

"Ovo je vrijeme kada unatoč pandemiji koronavirusa nastojimo provesti vrijeme s najbližima. U mislima smo s onim hrvatskim obiteljima koje su izgubile svoje najmilije zbog globalne pošasti s kojom smo suočeni tijekom cijele 2020.", poručio je premijer Plenković nakon božićne mise u zagrebačkoj katedrali.

Prva doza cjepiva onima kojima je to najpotrebnije

Prva, simbolična doza cjepiva namijenjena je onima kojima je to najpotrebnije – starijima, zdravstvenim radnicima i zaposlenicima socijalnih ustanova – a ne senzibiliziranju javnosti cijepljenjem političara, odgovorio je novinarima.

"Ovo je poruka da moramo iskoristiti cjepivo baš tamo gdje će spriječiti oboljenje", poručio je, dodavši da će se državni dužnosnici cijepiti kasnije.

Unatoč tome što je zasad određeni broj građana skeptičan prema cjepivu i izjavljuje da se ne želi cijepiti, predsjednik Vlade vjeruje da će se u dogledno vrijeme cijepiti velika većina građana.

Hrvatska je naručila 5,9 milijuna doza cjepiva, moći će se cijepiti gotovo 3 milijuna ljudi

"Što se tiče dileme između obveznog i dobrovoljnog cijepljenja, nju smo riješili – bit će dobrovoljno. Sada je na svima nama, a tu prije svega očekujem potporu znanstvene zajednice, da građanima pojasnimo korist cjepiva. Većina nas cijepljena je kao djeca i imuni smo na pošasti koje su skupo stajale prethodne generacije. Iz te komotne pozicije, u kopjoj uopće nismo navikli na takve bolesti, mislim da situaciji moramo pristupiti vrlo racionalno", rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska naručila dovoljno cjepiva, 5,9 milijuna doza, čime se može cijepiti gotovo tri milijuna građana, te da će to biti dovoljno za sve one koji se žele cijepiti.

Biti danas u katedrali simbolična je poruka

Upitan jesu li se na božićnoj misi u katedrali, u kojoj je bilo i zbornog pjevanja, poštivale epidemiološke mjere, Plenković je odgovorio da misli da je sve bilo u okvirima dopuštenoga, dodavši da je njegova nazočnost u katedrali simbolična.

"Biti danas u katedrali u ovoj je godini simbolična poruka – katedrala je oštećena u potresu, pa je to poruka želje da je obnovimo kao i cijeli grad i poruka vjernicima koji će danas sudjelovati u misama diljem Hrvatske da to bude okviru epidemioloških preporuka ", poručio je Plenković.

Izvor: Vlada / Hina