Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 10. 2020.

683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu Zagreba

Premijer Plenković pozdravio je prijedlog Europske komisije da se Hrvatskoj pomogne sa 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti

Zagreb i okolicu pogodio je 22. ožujka razoran potres jačine 5.5 po Richteru i prouzročio štetu koja se procjenjuje na oko 86 milijardi kuna.

"Zadovoljni smo prijedlogom Europske komisije da se Hrvatskoj dodijeli 683,7 milijuna eura pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a, slijedom dobro pripremljenog zahtjeva hrvatske vlade", napisao je Plenković na Twitteru.

Prijedlog Europske komisije još treba odobriti Europsko vijeće i Europski parlament, a sredstva će se moći koristiti odmah nakon toga. Prva tranša od 88,9 milijuna eura isplaćena je još u kolovozu na ime predujma.

"Takva financijska pomoć pridonijet će u procesu saniranja šteta od razornog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb. Uz pomoć EU-a te uza zakonski okvir koji smo usvojili osigurat ćemo kvalitetnu i održivu obnovu Zagreba i okolice", dodao je Plenković.

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna koji je Komisija predložila u petak.

Preostali dio paketa namijenjen je saniranju posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te pomoći u iznosu od 132,7 milijuna eura za ublažavanje zdravstvene krize u nekoliko zemalja – Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Portugalu.

Izvor: Hina