Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 9. 2020.

U sljedećih 30 dana doradit će se nacrt mjera u skladu sa Zakonom o obnovi

Na današnjoj Vladinoj sjednici premijer Andrej Plenković se osvrnuo na prvu sjednicu Stručnog savjeta za obnovu, komemoraciju u Varivodama, svečanu primopredaju broda Intrepid u brodogradilištu 3. maj, otvaranje Centra za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut u Šibeniku te na posjet Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića Hrvatskoj

Premijer Plenković kazao je da su na 1. sjednici Stručnog savjeta za obnovu razmijenjena mišljenja s brojnim stručnjacima kako doraditi nacrt programa mjera koje bi Vlada trebala usvojiti u sljedećih 30 dana.

"Mislim da je bilo vrlo dobro jer smo razmijenili mišljenja s brojnim stručnjacima iz akademske zajednice, komora i drugih tijela kako da u sljedećim danima doradimo nacrt programa mjera koje bi Vlada trebala usvojiti u sljedećih 30 dana sukladno Zakonu u obnovi koji je usvojen u Hrvatskom saboru. Vjerujem da ćemo dobiti kvalitetan input svih koji ga mogu dati", rekao je Plenković.

Vladina podrška 3. maju

Premijer je jučer sudjelovao u Brodogradilištu 3. Maj u Rijeci na svečanosti primopredaje Gradnje 733-Algoma Intrepid. Njegovo ime znači "neustrašiv", kazao je Plenković, dodavši da je riječ o samoiskravajućem brodu za rasute terete koji će otići na Velika jezera u Kanadu.

"I to je prije svega potvrda mudre politike Vlade Republike Hrvatske koja je odlučila podržati 3. Maj i dati državno jamstvo pa su slijedom toga dobili i odgovarajući kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj", rekao je Plenković, dodavši da će 3. Maj prodajom broda sredstva vratiti HBOR-u, a time će se anulirati državno jamstvo.

Naglasio je da 3. Maj s 800 radnika i 250 kooperanata predstavlja simbol Rijeke i Primorsko-goranske županije.

"Zahvaljujem još jednom direktoru 3. Maja Ediju Kučanu i svim radnicima i radnicima na angažmanu jer ovo je signal da se uz dobro kontrolirane procese u hrvatskim brodogradilištima brod može isporučiti na vrijeme bez dodatnih troškova i uz pametno angažirana jamstva Vlade", poručio je.

U Varivodama počinjen teški zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi

Premijer je zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem sudjelovao na komemoraciji u Varivodama, gdje je, naglasio je Plenković, prije 25. godina počinjen teški zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi.

Predsjednik Vlade je istaknuo kako je to bilo djelo pojedinaca, a ne politika Vlade, države ili prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Naglasio je da je u ukupnoj politici pomirbe i nizu aktivnosti koje je poduzela Vlada i parlamentarna većina važno na ovaj način nastaviti voditi računa o događajima iz bliske povijesti i, što je najvažnije, poručio je, graditi preduvjete kvalitetnog života dostojnog 21. stoljeća upravo u dijelovima Hrvatske koji su bili ratom opustošeni.

"To znači ulagati u infrastrukturu, vodu, struju, ceste, obnovu, otvaranje radnih mjesta, tim putem ćemo se voditi gledajući upravo na područja gdje žive građani iz redova srpske nacionalne manjine", istaknuo je Plenković.

U Šibeniku otvoren Centar za poduzetništvo i nove tehnologije vrijedan 28 milijuna kuna

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na novootvoreni Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut u Šibeniku, ocijenivši da je riječ o sjajnom projektu.

"Ministar Malenica i ja bili smo tamo u kontekstu naših napora za daljnjom digitalizacijom", naveo je premijer, iskazavši podršku ICT industriji u kojoj su, kazao je, radna mjesta budućnosti. Rekao je da je projekt Trokut vrijedan 28 milijuna kuna i sufinanciran je europskim sredstvima.

Pomagat ćemo BiH na njezinu europskom i reformskom putu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je i na posjet Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Naglasio je da je na institucijama i strankama Bosne i Hercegovine da se dogovaraju o funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine i zakonima koje donese, izdvojivši pritom izborni zakon.

Kazao je da je stav Hrvatske jasan i ne smatra dobrim da se prema postojećim propisima događaju situacije u kojem članovi jednog konstitutivnog naroda biraju drugom konstitutivnim narodu, primjerice, člana Predsjedništva.

"Ta činjenica je za nas neprihvatljiva, ne pridonosi povjerenju i dobrom funkcioniranju i to smo vrlo jasno istaknuli i na tome ćemo inzistirati u daljnjim aktivnostima ", poručio je Plenković.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj prijateljska i susjedna zemlja. "I nastojat ćemo rješavati sva otvorena pitanja, povećavati trgovinsku razmjenu i pomagati BiH na njezinom europskom i reformskom putu", istaknuo je.

Predsjednik Vlade spomenuo je i Opću skupštinu UN-a koja je održana u virtualnom formatu, na kojoj smo, rekao je, zastupali stavove Hrvatske o brojnim globalnim temama.

Na otvorenom dijelu Vladine sjednice raspravljeno je 14 točaka dnevnog reda

Ministar zdravstva Vili Beroš je govoreći o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj kazao da je danas zabilježeno 213 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva je 1256.

"Na bolničkom liječenju se nalazi 288 pacijenata, što je 14 više nego jučer, međutim tri manje nego prekjučer. Prosječna dob novozaraženih je 46,2 godine", kazao je.

Među zdravstvenim djelatnicima u sustavu je 63 aktivnih slučajeva, a njih 469 je samoizolaciji.

"Kontinuirano se provode aktivnosti vezane uz privremene rasporede zdravstvenih radnika iz matičnih zdravstvenih ustanova u zdravstvene ustanove u kojima za to postoji potreba, a kako bi se pacijentima i nadalje osiguralo optimalno i kontinuirano pružanje zdravstvene skrbi", napomenuo je Beroš.

Hrvatska ima povoljniju epidemiološku sliku od okolnih zemalja

Beroš je kazao da, u usporedbi s državama u okruženju, Hrvatska ima povoljniju sliku kada je riječ o broju aktivnih slučajeva koronavirusa i broju novozaraženih, no oprez je i dalje potreban.

Istaknuo je da stopa potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj kontinuirano pada od 24. kolovoza, kada je iznosila 47,6 potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika. U tjednu od 21. do 27. rujna stopa je iznosila 31,2 potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Udio pozitivnih osoba u ukupnom broju testiranih stabilno pada te je s 12,5 u 26. tjednu epidemije pao na 3,7 posto u 31. tjednu epidemije.

Pokazatelji težine kliničke slike ukazuju na povećanje prosječne dobi oboljelih slučajeva i broja slučajeva na respiratoru, što odgovara dosadašnjim saznanjima da se u osoba starije dobi češće razvija teži klinički oblik bolesti.

Udio hospitaliziranih u ukupnom broju slučajeva u proteklom tjednu bilježi rast za dva posto, odnosno od ukupnog broja potvrđenih slučajeva 15,2 posto je hospitalizirano, što je povećanje u odnosu na prošlotjednih 13,2 posto.

Pripreme zdravstvenih ustanova za hladnije razdoblje

Beroš je izvijestio da je u KB Dubrava u samoizolaciji 15 zaposlenika intervencijske kardiologije, pa su tamo privremeno raspoređeni djelatnici iz KBC-a Sestre milosrdnice i KB-a Merkur.

U tijeku su pripreme zdravstvenih ustanova za hladnije razdoblje, kako bi pacijenti, koji su dosad čekali na trijažni postupak na otvorenom, bili adekvatno zbrinuti.

"Svaki ravnatelj zdravstvene ustanove obavezan je prilagoditi prijem pacijenata sukladno infrastrukturnoj specifičnosti ustanove kojom upravlja", istaknuo je.

Cijepljenje protiv gripe u 50 ljekarni

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je devetu verziju uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije za pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi, a uputa se odnosi na smještaj i boravak starijih i teško bolesnih osoba i onih s invaliditetom.

Objavljena je također nova verzija uputa za sprječavanje zaraze tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedabia, kulturnih programa i priredaba.

U vezi s predstojećom sezonom gripe Beroš je najavio da će cijepljenje biti moguće u 50 ljekarni koje ispunjavaju uvjete za to.

U petak sastanak s ugostiteljima i glazbenicima

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je za petak sastanak Nacionalnog stožera civilne zaštite s predstavnicima ugostitelja i glazbene industrije, na kojem će razgovarati o daljnjim koracima u suzbijanju epidemije koronavirusa.

"U petak je planiran sastanak s predstavnicima ugostiteljske djelatnosti i glazbene industrije, kako bi se dogovorili daljnji koraci i mjere u borbi protiv koronavirusa u ta dva za hrvatsko gospodarstvo važna segmenta", rekao je.

Blagi porast upozorenja

Božinović je izvijestio da je proteklog tjedna obavljeno 19.678 nadzora, a inspektori su izdali 1179 upozorenja, što je blagi porast upozorenja u proteklih tjedan dana. Izdana su i dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja fizičke distance na dva koncerta.

Od zadnje sjednice Vlade Stožer je donio deset novih odluka na prijedlog stožera civilne zaštite Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Dubrovačko-neretvanske, Varaždinske, Brodsko-posavske i Zadarske županije te je produljeno trajanje mjera iz odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za idućih 14, odnosno 30 dana.

Stožer je donio nove odluke na prijedlog stožera Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije za područje općine Đulovac te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca, kojom su zabranjeni izlasci štićenika iz ustanova socijalne skrbi i zabranjena je posjeta domovima za starije i nemoćne.

Zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića, škola i pružateljima socijalnih usluga preporučeno je da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba.

Ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 21 sat za područje općine Đulovac, a na svim okupljanjima obvezno je pridržavanje epidemioloških mjera, nošenje zaštitnih maski i vođenje evidencije prisutnih.

Sportska natjecanja održavaju se bez prisutnosti gledatelja. Privremena zabrana prelaska preko graničnih prijelaza iz zemalja koje nisu članice EU-a produljena je do 15. listopada.

Brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda

Prihvaćena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da bi sklapanjem konvencije trebale biti postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga između dviju zemalja.

"Kao osnova za vođenje pregovora u svrhu sklapanja konvencije uzet je Nacrt ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji se temelji na američkom modelu i modelu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj", izvijestio je.

U listopadu počinju preliminarni razgovori

Najavio je da će Porezna uprava tijekom listopada početi preliminarne razgovore vezane uz održavanje pregovora o sklapanju konvencije.

U nacrt konvencije, dobit od poslovanja oporezuje se u državi rezidentnosti društva, osim u slučajevima postojanja stalne poslovne jedinice, a omogućuje se hrvatskim zrakoplovnim i brodarskim društvima, koja obavljaju međunarodni prijevoz robe između Hrvatske i SAD-a, plaćanje poreza na ostvarenu dobit isključivo u Hrvatskoj.

Omogućuje se hrvatskim građevinskim i sličnim društvima da ne plaćaju porez na dobit u SAD-u ako ti radovi traju kraće od 12 mjeseci.

Snižavaju se stope poreza za pasivni dohodak u odnosu na postojeće stope propisane domaćim zakonima.

Uređeno je i pitanje oporezivanja dohotka od nekretnina, dobiti od otuđenja imovine, dohotka od nesamostalnog rada, naknada članova uprave, dohotka sportaša i umjetnika, mirovina, dohotka ostvarenog temeljem rada u državnoj službi itd.

Uređuju se i odredbe kojima se uklanja dvostruko oporezivanje, odredbe kojima je propisano jednako postupanje prema društvima država ugovornica u raznim poreznim situacijama, postupak zajedničkog dogovaranja u svrhu rješavanja poreznih sporova, razmjena obavijesti kao efikasno sredstvo u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza te odredbe u vezi prava na povlastice.

Današnjom odlukom određen je sastav izaslanstva Vlade za vođenje pregovora s SAD-om u kojemu su tri predstavnika Ministarstva financija, ravnatelj Porezne uprave, voditelj Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, savjetnik iz Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja te predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Osniva se Državna vatrogasna škola

Također, prihvaćena je Uredba o osnivanju Državne vatrogasne škole. Državna vatrogasna škola osniva se kao javna ustanova i uređuje djelatnost, ustrojstvo, prava i obveze te izvore sredstava. Osnivač Vatrogasne škole je Republika Hrvatska, a osnivačka prava i dužnosti u ime osnivača obavlja Vlada Republike Hrvatske putem Hrvatske vatrogasne zajednice.

Državna vatrogasna škola preuzima od Hrvatske vatrogasne zajednice prava i obveze, poslove, zatečene državne službenike, opremu i dokumentaciju sektora Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja, nadalje, kao pravni sljednik, preuzima poslove i dokumentaciju Vatrogasne škole – ustanove za obrazovanje odraslih.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je na sjednici Vlade da su trenutačno na školovanju (Vatrogasna škola - Ustanova za obrazovanje odraslih) 174 učenika - 24 u Rijeci, 77 u Zagrebu te 73 u Splitu.

"Želimo do kraja godine na i području Slavonije osnovati jedno odjeljenje", kazao je.

Novi izvori financiranja za projekte u Slavoniji

Prihvaćen je Zaključak o prihvaćanju Nacrta dodatka broj 2 Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijem. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izvijestila je da se okvirna vrijednost Sporazuma penje na iznos od 11,7 milijardi kuna.

Razvojni sporazum "slavonske" su županije potpisale u srpnju 2018. godine, a sklapanjem Dodatka 2 regulirat će se manje izmjene projekata koji se provode, projekata za čije se financiranje do ove godine nije osiguralo novac.

Također, Dodatkom 2 utvrđuju se i novi izvori financiranja te se uključuje nove projekte te strateške projekte čija je priprema sufinancirana iz tehničke pomoći europskih strukturnih investicijskih fondova u razdoblju 2014.- 2020. godina, navela je ministrica.

Izvori financiranja osigurat će se u novome višegodišnjem financijskom okviru Mehanizma za oporavak i otpornost te proračunu RH, dodala je.

Idući tjedan, u ponedjeljak, u Našicama, bit će održana sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, najavio je premijer Andrej Plenković.

Vlada je dala i suglasnost Ministarstvu zdravstva za pribavljanje nefinancijske imovine za usluge podrške, održavanja i nadogradnje programske osnovice Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava (CEZIH) te sklapanje ugovora i preuzimanje obveza na teret proračuna.

"CEZIH predstavlja središnji dio pohrane i razmjene zdravstvenih podataka i informacija na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite i dio je zdravstvene infrastrukture, a njegovo je funkcioniranje od presudne važnosti za cjelokupni zdravstveni sustav RH", istaknuo je ministar Beroš.

Izvor: Hina/Vlada