Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 9. 2020.

Pandemija je pokazala da je uloga države najvažnija za zaštitu građana

U CNN-ovoj poslovnoj emisiji »Quest Means Business« novinara i voditelja Richarda Questa predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je o balansiranju gospodarskih aktivnosti i strogih epidemioloških mjera

U jednu od najpopularnijih ljetnih destinacija u Europi ovoga je ljeta stiglo oko sedam milijuna gostiju, a broj noćenja je 50 posto manji nego rekordne lanjske godine.

Turizam je jedna od najvažnijih gospodarskih grana koja čini oko 20 posto BDP-a najmlađe članice EU-a.

Na upit je li nedavan porast oboljelih na neki način plaćanje cijene za otvorenost tijekom turističke sezone, Plenković je rekao da se radilo o "kalkuliranom riziku."

Sezona bolja od očekivanja

"Prije svega Hrvatska je bila na čelu EU-a kad je epidemija izbila, i mnogo smo posla imali u koordiniranju napora Europske unije u tom pogledu u prvoj polovini 2020. Isprva smo imali strogi lockdown i krajem travnja smo otvorili granice, pa smo zatim omogući turistima da dolaze sredinom lipnja. Sezona je bila bolja od očekivanja, i imali smo rekordne brojke.

No radi se o kalkuliranom riziku. Brojke novih slučajeva jesu narasle u zadnjih par tjedana, ali još uvijek imamo jako nisku stopu smrtnosti. Uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, prosperira."

Treba uzimati epidemiološku situaciju po županijama i gradovima

"Uspjeli smo uskladiti zdravlje naših građana i prihode iz turizma, jedne od najvažnijih gospodarskih grana", istaknuo je.

Plenković smatra da bi susjedne zemlje, od kojih su neke stavile Hrvatsku na crvenu listu, trebale uzimati u obzir epidemiološku situaciju po županijama i gradovima, a ne cijelu Hrvatsku uzimati kao rizičnu.

"Postoje županije ili gradovi s razbuktalom epidemijom i mislimo da bi mjere trebale ciljati ljude koji su bili u tim regijama. To sam poručio slovenskom, mađarskom, austrijskom i njemačkom kolegi", rekao je.

Plenković se zauzeo za to da EU donese zajedničke mjere protiv koronavirusa, ali smatra da je uloga države najvažnija.

"Epidemija je dokazala da je uloga države, a ne nekog drugog aktera, najvažnija za zaštitu građana od pandemije", rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje kakva je strategija za dalje, Plenković je podsjetio da je danas počela nova školska godina i da je potrebna koordinacija zemalja EU-a, kao i lokalizacija problematičnih mjesta zaraze.

Izvor: Vlada / Hina