Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 2. 2014.

Tribina »Mladi i izbori za Europski parlament: zašto je moj glas važan?«

Na tribini su sudjelovali učenici čevrtih razreda zagrebačkih srednjih škola da bi se pobliže upoznali s predstojećim europskim izborima

akt152

U organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba zastupnik Andrej Plenković je, zajedno s kolegom Toninom Piculom, sudjelovao u raspravi s više od 100 zagrebačkih srednjoškolaca te ih pozvao da sudjeluju na predstojećim europskim izborima u svibnju 2014.

Zastupnik Plenković mladima je poručio da izlaskom na izbore pokazuju da su društveno odgovorni. Objasnio je da su najveći gubitnici izbora upravo apstinenti jer dopuštaju drugima da sudjeluju u donošenju odluka umjesto njih. U nadolazećoj kampanji za europske izbore Plenković očekuje pojačane aktivnosti Vlade u smislu daljnjeg informiranja građana o utjecaju rada Europskog parlamenta da se ne bi ponovila niska izlaznost od 20 posto s prethodnih europskih izbora. Relevantnost Europskog parlamenta očituje se i u tome što se na plenarnim sjednicama Parlamenta usvajaju zakoni koji neposredno utječu na svakodnevni život 507 milijuna stanovnika Europske unije.

Važnu ulogu u senzibiliziranju javnosti s europskim temama imaju i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu. U tom kontekstu Plenković je naglasio da redovito obilazi sve dijelove Hrvatske da bi hrvatsku javnost upoznao s aktualnim političkim, ekonomskim i socijalnim zbivanjima u EU. Pozdravio je i kampanju ''Djeluj. Biraj. Utječi.'' koju provodi Europski parlament u svim državama članicama.

Govoreći o koristima članstva u EU za mlade, Plenković je istaknuo program ERASMUS, koji nudi mogućnost studiranja na inozemnim sveučilištima, što znatno pridonosi samostalnosti mladih, uspostavi brojnih poznanstava diljem Europe, širenju svjetonazora i učenju stranih jezika.