Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sinj | 9. 8. 2020.

Dobro je što Pupovac ide u Škabrnju, ja ću otići u Varivode

Premijer Plenković i ove godine na 305. Sinjskoj alci prati nadmetanje alkara, koji čuvaju tradiciju, zajedništvo i vrijednosti Cetinske krajine

Prirodno je što je Milošević bio na obilježavanju Oluje

Prije početka 305. Sinjske alke, komentirajući najavu Milorada Pupovca da će ići u Škabrnju, podsjetio je na to da je formirana parlamentarna većina koja uključuje političke predstavnike srpske manjine.

Smatra da je izrazito dobro, prirodno, i normalno da je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević došao na obilježavanje 25. godišnjice Vojno-redarstvene operacije "Oluja" u kojoj je oslobođen velik dio hrvatskog teritorija.

Nova faza odnosa između hrvatskog naroda i srpske manjine

"Poruke koje su poslali su poruke primjerene početku nove faze odnosa između hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj", istaknuo je.

"Na taj način šaljemo signal o uključivom i tolerantnom društvu, društvu koje zna što je to pomirenje i što je to zajednička budućnost. Na tom tragu mislim da je dobro i da gospodin Pupovac, kao čelnik SDSS- a, ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje one nedvojbeno zaslužuju", kazao je premijer Plenković.

Beogradu treba još vremena da razumije što se čini u Hrvatskoj

Upitan da komentira Vučićeve izjave o Miloševićevu odlasku u Knin na obilježavanje Oluje, odgovorio je da sve to što rade, rade zbog Hrvatske, hrvatskog društva, odnosa između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj.

Smatra kako treba još neko vrijeme da se to u Beogradu u potpunosti razumije, a ono za što su zainteresirani i ono na čemu će inzistirati u dijalogu i razgovorima sa Srbijom, to je zaštita prava Hrvata, kao manjine u Srbiji, da budu adekvatno zastupljeni na različitim razinama predstavničke vlasti, sukladno bilateralnom sporazumu koji datira još od početka 2000. godine.

Odgovarajući na daljnje upite, istaknuo je kako je to proces koji vodi hrvatska Vlada, da su odabrali parlamentarnu većinu s ljudima s kojima su surađivali u proteklom mandatu, koja će biti kompaktna, homogena, koja će podupirati Vladu i zakonske prijedloge koji će dolaziti u Sabor.

"To podrazumijeva i nakon 25 godina od rata određene nove korake i geste koje prije svega zrcale Hrvatsku, koja je samosvjesna, samopouzdana država, koja je riješila sve svoje strateške ciljeve, država koja je članica EU-a i NATO- a i koja može svojim političkim potezima biti primjer ostalima. To je ono čime se vodimo", izjavio je Plenković.

Upitan da nešto kaže o Pupovčevoj izjavi u kojoj je spominjao međunarodne faktore koji bi se trebali uključiti u proces pomirenja, Plenković je odgovorio kako ne zna na koga je mislio i dodao da su oni isključivo vodili razgovore s predstavnicima SDSS- a u Hrvatskoj.

Doprinos turizma impuls hrvatskom gpospodarstvu

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je i da će 20. kolovoza, nakon godišnjih odmora Vlada imati prvu sjednicu.

Ocijenio je da možemo biti zadovoljni načinom na koji je sustav reagirao na krizu COVID-a 19, s restriktivnim mjerama kada je virus bio najubojitiji, a poslije s postupnim otvaranjem koje je omogućilo prilično solidne rezultate ove turističke sezone, za koju su mnogi mislili da će biti gora nego što jest.

"Mislim da na tom tragu trebamo nastaviti, da nam ovaj kolovoz bude zaista maksimalno uspješan, da onda i taj doprinos hrvatskog turizma bude još jedan impuls hrvatskom gospodarstvu, a mi ćemo prionuti na izradu programa oporavka. To nam je okvirni dokument, koji će biti podloga za povlačenje sredstava iz instrumenta u sljedeće generacije, za koji smo dobili 9,4 milijarde eura", istaknuo je.