Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek, Virovitica | 6. 6. 2020.

Kroz Projekt Slavonija ugovoreno 13 mlrd kn za razvoj istoka Hrvatske

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković sastao se u Osijeku i Virovitici s članovima osječko-baranjskog i virovitičko-podravskog HDZ-a

HDZ s razlogom najjača stranka u Slavoniji

Plenkovicć je izjavio u Osijeku kako je HDZ u 4. i 5. izbornoj jedinici tradicionalno najjača stranka i očekuje da će to biti i na ovim parlamentarnim izborima.

"Ozračje je jako dobro nakon unutarstranačkih izbora, organizacija je homogena, ali povrh toga, vjerujem da će brojni Slavonci vidjeti koliko je ova Vlada učinila za Slavoniju. Mi dolazimo s postignućima i rezultatima, sa stavljanjem Slavonije u prvi plan, i to ćemo nastaviti u idućem mandatu", rekao je Plenković novinarima nakon proširene sjednice osječko-baranjskog Županijskog odbora HDZ-a.

Na upit novinara koliko mandata očekuje u te dvije izborne jedinice odgovorio je "najmanje koliko smo imali i zadnji puta". Dodao je kako očekuje snažan angažman i veliku potporu birača u 4. izbornoj jedinici, što je posebno važno, s obzirom da su u mandatu ove Vlade prihodi županija, gradova i općina povećani za 256 milijuna kuna.

Podsjetio je da je u mandatu ove vlade na tom području "ugovoreno 4,6 milijardi kuna EU projekata, i da je u sklopu mjera za očuvanje radnih mjesta u Osječko-baranjskoj županiji za sada isplaćeno 182 milijuna kuna".

U prošle izbore išli smo s projektom "Slavonija" i mislim da smo jako puno napravili s investicijama, potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te ravnomjernom regionalnom razvoju, ocijenio je Plenković.

Dodao je kako će neki veliki projekti, poput dovršetka međunarodnog prometnog 5C koridora, na dionici kroz Baranju biti završeni sredstvima, koje je osigurala ova Vlada.

Glasovanje Hrvata u Kanadi

Zamoljen da komentira obavijest hrvatskog Veleposlanstva u Kanadi da hrvatski državljani u toj zemlji zbog epidemioloških mjera neće moći izaći na glasovanje Plenković je rekao kako vjeruje "da naša diplomatska predstavništva razgovaraju s vlastima svih zemalja", te da će, ako takvih situacija ima, to biti poprilično mali broj iznimaka.

"Oni će nastaviti na tome raditi, i ako se epidemiološka slika popravi, uvijek postoji mogućnost za dodatni napor", rekao je premijer Plenković.

42 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta

Posjet slavonskim županijama premijer Plenković završio je sastankom s virovitičko-podravskim HDZ-om, županijom za koju se kroz Projekt Slavonija ugovorilo 1,8 milijardi kuna, a za očuvanje radnih mjesta radi COVID19 krize isplatilo 42 milijuna kuna za 6347 radnika.

Plenković je naglasio da je cilj ovoga sastanka bio predstaviti našim članicama i članovima konture programa koji će HDZ usvojiti u ponedjeljak i prisjetiti se svih postignuća koje smo učinili za Virovitičko-podravsku županiju.

"Ovdje je zahvaljujući reformi Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave u odnosu na 2017. godinu i 2019., povećan prihod županije, gradova i općina za 92 milijuna kuna, skoro duplo povećanje izvornih prihoda. U ovoj Covid krizi već smo isplatili 42 milijuna kuna naknada za radnike putem poslodavaca, za njih preko 6.000 u Virovitičko-podravskoj županiji", rekao je Plenković, dodavši da je u mandatu njegove Vlade za ruralni razvoj investirano 765 milijuna eura.

"To pokazuje koliko je Vlada privržena ravnomjernom regionalnom razvoju, boljem stavljanju naglaska na svih pet slavonskih županija i nastavit ćemo s tim projektima i u pogledu cestovne infrastrukture i u pogledu svih ostalih sadržaja", rekao je Plenković.