Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 5. 2020.

Plaćanje najamnine za sve građane čiji su domovi stradali u potresu

Uoči sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada osigurati sredstva za plaćanje najamnine za građane koji nakon potresa ne mogu boraviti u svojim kućama i stanovima

Izbori kad epidemiološke prilike to dopuste

Plenković je kazao da će, nakon što saborska većina donese odluku o izborima, Državno izborno povjerenstvo donijeti odluke o njihovoj provedbi i zatražiti preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Mi ćemo to dogovoriti na parlamentarnoj većini u trenutku kada procijenimo da su epidemiološke prilike prikladne, a što mi se čini da jesu, i nakon toga možemo donijeti odluku o tome u Saboru – u svakom slučaju, za održavanje izbora nadležan je DIP i o tome će donositi svoje odluke. Kada se donese odluka o izborima, onda će DIP, siguran sam, po logici stvari konzultirati Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) o eventualnim preporukama", rekao je premijer Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Novinarima je odgovorio i da će se sve znati kada izborne liste dođu na dnevni red te da je Damir Krstičević, koji je podnio ostavku na dužnost ministra, i dalje član tima i Predsjedništva stranke.

"Mi idemo u izbore s jednim solidnim postignućima ovoga mandata, više od tri godine ostvarujemo ono što smo obećali. Sada smo pokazali, ne samo da smo konsolidirali državu i da je bila puno bolja nego li kada smo dobili izbore, nego da se znamo nositi i s javnozdravstvenim izazovima i s ogromnim paketom gospodarskih i socijalnih mjera", naglasio je premijer.

Istaknuo je da je HDZ po dvjema nedavnim anketama javnog mnijenja dobio 30 posto podrške birača u obje.

"Ići ćemo na izbore sa čvrstim uvjerenjem da pobijedimo, s programom koji je dobar za Hrvatsku i građane, a nakon toga ćemo razgovarati s potencijalnim partnerima. Za nas je nekoliko mjeseci prije izbora, svaki trenutak, redoviti trenutak za održavanjem izbora. Ono što ja želim kao predsjednik Vlade je novo većinsko povjerenje hrvatskih birača kako bismo mogli voditi Hrvatsku sljedeće četiri godine sa snažnim reformama da se što prije vratimo na onu razinu na kojoj smo bili prije dva mjeseca", istaknuo je Plenković.

Plaćanje najma za sve građane koji zbog potresa ne mogu boraviti u svojim domovima

Rekao je i da su danas imali veliki sastanak u Vladi o zakonu o obnovi Zagreba te je dogovoreno da će Vlada sljedeći četvrtak usvojiti zaključak kojim će dogovoriti da se svim građanima koji trenutno ne mogu boraviti u svojim kućama i stanovima osiguraju sredstva za plaćanje najamnine.

"Da ljudi koji su u Cvjetnom u razdoblju od recimo mjesec i pol dana od danas dobiju mogućnost ići u stanove koji su na tržištu. Mi ćemo jednim posebnim natječajem, dobio je zadaću ministar državne imovine Banožić, dogovoriti na koji način ćemo njima osigurati privremeni smještaj", rekao je premijer.

Dodao je da će i Ministarstvo graditeljstva formirati posebno povjerenstvo koje će napraviti reviziju svih prvih preliminarnih procjena štete kako bi se izradila jedinstvena, temeljita i cjelovita slika o stvarnom stanju šteta u Zagrebu i koji stupanj obnove trebaju.

"Ministarstvo graditeljstva će izdati smjernice za buduću obnovu zgrada koja mora biti primjerena aseizmičkim kriterijima. Zakon će biti gotov i ovaj će tjedan ići u javnu raspravu. Naše je mišljenje da je taj zakon s obzirom na njegov karakter, dugotrajnost obnove, na nužnost sveobuhvatnosti svih elemenata mora proći pravu ozbiljnu raspravu", naglasio je Plenković.