Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 3. 2020.

S ovakvom se krizom još nikad nismo suočili, moramo biti na razini izazova

U uvodnom dijelu Vladine 216. sjednice premijer Plenković govorio je o mjerama koje se poduzimaju kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom

Premijer je rekao da se Hrvatska s ovakvom krizom nije još nikad suočila i naglasio da je u novim okolnostima izrazito važno ozbiljno, odgovorno i solidarno ponašanje svakog pojedinca.

Uvodno obraćanje predsjednika Vlade donosimo u cijelosti:

"Sukladno ovom naputku koji je jučer izdao Stožer civilne zaštite, koji vodi potpredsjednik Božinović i sami smo uveli mjere socijalnog distanciranja, stoga se i ova sjednica Vlade održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje su inače ministarski i drugi sastanci tijekom hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom.

Riječ je o mjerama koje poduzimamo radi sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, mjere socijalnog distanciranja koje su dobar primjer za sve naše sugrađane, da još jednom plastično razumijemo koliko je situacija ozbiljna i koliko je odgovornost, ozbiljnost svakog pojedinca u novim okolnostima izrazito važna.

Sjednice Vlade do daljnjega u NSK-u

Mi ćemo do daljnjega održavati sjednice ovdje i na taj način osiguravati normalan rad Vlade. Ukoliko bude potrebno u međuvremenu smo omogućili da održavamo video sjednice Vlade Republike Hrvatske gdje bi svaki ministar bio u uredu u svom ministarstvu i na taj način mogao participirati.

Zbog interesa hrvatske javnosti, uz informacije koje su jutros kazane na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite, u ovom trenutku imamo 102 zaražena.

Zahvaljujem još jednom svim saborskim zastupnicima na uviđavnosti i spremnosti da vrlo brzo reagiraju i da se jučer u žurnoj proceduri izmjeni Zakon o sustavu civilne zaštite.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je sljedeće mjere i molim sve naše sugrađane da se pridržavaju ovih mjera. A to su:

 • Zabranjuju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja od više od 5 osoba
 • Obustavlja se rad većine trgovina, osim:
  • prodavaonica prehrambenih i higijenskih artikala
  • tržnica i ribarnica
  • specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje lijekova (ljekarne)
  • specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda
  • poljoprivrednih ljekarni
  • benzinskih postaja
  • kioska
  • pekarnica
  • kemijskih praonica rublja
  • specijaliziranih prodavaonica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala
  • specijaliziranih prodavaonica dječje opreme
  • specijaliziranih prodavaonica hrane za životinje
  • izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji
  • logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i
  • veledrogerija

Sve ovo što sam nabrojao su iznimke i oni nastavljaju s radom.

Obustava rada i zabrana okupljanja

Obustavlja se također:

 • rad svih kulturnih djelatnosti (muzeji, kazališta, kina, knjižnice, čitaonice) te obustava održavanja izložbi, revija i sajmova,
 • rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja. Da nema dilema, hoteli nastavljaju s radom, to je vrlo važno, svatko od ministara je vodio računa o posebnim okolnostima koje su bitne, da budu jasne na temelju ovih odluka
 • također se obustavlja rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (npr. frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni)
 • obustavljaju se sva sportska natjecanja i organizirani treninzi te rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara
 • obustavljaju se održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola
 • obustavlja se rad autoškola i škola stranih jezika
 • obustavljaju se i vjerska okupljanja.

U kontekstu ovih odluka poslodavci su obvezni:

 • organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu
 • otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih
 • zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima.

Isto tako, radi zaštite pučanstva na snazi je i Odluka kojom se privremeno zabranjuje odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prelaza Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije, odnosno državama članicama schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem.

Izuzeci od ove Odluke odnose se na:

 • zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje;
 • prekogranične radnike;
 • prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno;
 • diplomate, policijske službenike u obavljaju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija;
 • također i na putnike u tranzitu.

Na navedene izuzetke primjenjuju se upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

I ovom prigodom još jednom naglašavam da je potrebno strogo se pridržavati protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.

Vlada će pomoći da se nastavi gospodarska aktivnost

Sve ove mjere bit će na snazi najmanje 30 dana od danas.

Unatoč ovim izvanrednim okolnostima, Vlada će poduzeti sve što je u njenoj moći kako bi pomogla da se nastavi gospodarska aktivnost u najvećoj mogućoj mjeri, pritom uvijek dajući prednost sigurnosti i zdravlju hrvatskih građana. U tu svrhu pripremili smo i paket od 63 gospodarske mjere za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća.

Za provedbu tih mjera, Vlada je u Hrvatski sabor uputila 19 zakonskih prijedloga o kojima će Hrvatski sabor danas i glasovati. Očekujem potporu u Hrvatskom saboru za ove zakone.

Mi smo i sinoć na telefonskoj sjednici Vlade prihvatili nekoliko amandmana koji su došli od oporbenih klubova.

Jedan dio mjera ćemo poduzimati temeljem ovlasti Vlade, dakle uredbama i odlukama.

Zahvala svim zdravstvenim djelatnicima

I želim ovom prigodom pozvati još jednom sve na odgovorno i solidarno ponašanje. Želim posebno zahvaliti svim našim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti u obrani od virusa i na njihovoj velikoj požrtvovnosti, kao i svim drugim službama koje su u protekla skoro već dva mjeseca maksimalno angažirane da se štete od ove epidemije, a na globalnoj razini pandemije, što više smanje.

Posebno zahvaljujem svima onima koji rade u ovim otežanim uvjetima i zahvaljujući kojima se vitalne gospodarske aktivnosti održavaju, od radnika u prodavaonicama do vozača kamiona u lancu opskrbe.

Još jednom apeliram na poseban oprez naših sugrađana starije dobi, apeliram na njihove obitelji, njihove najbliže, njihove susjede, volontere da naprave maksimalne iskorake u olakšavanju njihovoga svakodnevnog života, a njih molim za maksimalnu suzdržanost i na pridržavanje ovih mjera. Iskustva drugih zemalja, gdje nažalost već imamo jako puno smrtnih slučajeva govore o tome da oni u najvećoj mjeri pogađaju ljude starije dobi.

I zato još jednom apel svima: Ostanite kod kuće, ne dovodite sebe u rizik. Samo disciplina i odgovornost je u ovim okolnostima jedna od najvažnijih elemenata.

Realno, Hrvatska se s ovakvom krizom još nikada nije suočila, mjere koje su jučer poduzete strože su čak i od najtežih vremena u Domovinskom ratu kad je riječ o režimu života u cijeloj zemlji.

Da bismo dodatno hrvatskoj javnosti predstavili izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo, večeras ću se obratiti putem televizijskih medija da još jednom zajedno razumijemo da su nam trenutno uvjeti izvanredni, da se na njih moramo naviknuti, a život i funkcioniranje države mora ići dalje. Da veliku odgovornost pokažemo svi kao pojedinci i kao institucije, država i društvo kako bismo bili na razini izazova koji je pred nama."

Pojednostavljene procedure za odvjetnike iz zemalja članica EU-a

Vlada je u Sabor na prvo čitanje uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odvjetništvu. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da će se izmjenama i dopunama olakšati učinkovito ostvarivanje slobode pružanja odvjetničkih usluga odvjetnicima iz zemalja država članica Europske unije u Republici Hrvatskoj, kao i odvjetnicima iz Republike Hrvatske.

„Izmjenama želimo postići da odvjetnici iz drugih zemalja članica u pružanju pravnih usluga mogu pružati i pravne savjete, nevezano za pravni sustav zemalja iz kojih dolaze. Pojednostavljuje se procedura upisa u Imenik stranih odvjetnika, pojednostavljuje se i procedura provjere njihovih znanja. Također, odvjetnici mogu imati i više ureda, ali jedan ured će biti sjedište.

Pojednostavljuje se procedura zatvaranja odvjetničkog ureda, otvaramo mogućnost zapošljavanja odvjetnika u radni odnos s drugim odvjetnikom koji obavlja svoju djelatnost kao samostalnu ili zasnivanje odnosa sa zajedničkim odvjetničkim uredom“, pojasnio je ministar.

Zakonom o Centru za posebno skrbništvo kao stručni radnici i socijalni pedagozi

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da se Konačnim prijedlogom zakona o Centru za posebno skrbništvo kao stručni radnici, osim socijalnih radnika i psihologa, predviđaju i socijalni pedagozi.

„Također, propisuje se da pravnici moraju imati stručna znanja i vještine koje su potrebne za komunikaciju s djetetom ili sa odraslom osobom, a dodatno su uređene i odredbe u pogledu mandata Upravnog vijeća i postupka imenovanja Stručnog vijeća“, kazala je ministrica.

Vlada je u Sabor poslala i Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Dopuštanje obrade podataka o lokaciji dio je mjera u obrani protiv koronavirusa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da se ovim člankom predlaže iznimno dopuštanje obrade podataka o lokaciji bez prometnih podataka u cilju zaštite nacionalne i/ili javne sigurnosti, i to samo u slučajevima kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu nepogodu ili katastrofu, ili kada je ministar nadležan za zdravstvo proglasio epidemiju zarazne bolesti ili opasnost od epidemije zarazne bolesti, u skladu s posebnim propisima, pri čemu se zdravlje i životi građana bez obrade tih podataka ne bi mogli učinkovito zaštititi.

U takvim slučajevima ministar nadležan za zdravstvo upućuje zahtjev operatorima komunikacijskih mreža i usluga, koji su obvezni osigurati podatke o lokaciji. Za obradu podataka nadležno je tijelo državne uprave nadležno za poslove civilne zaštite.

„Proglašenje ovog zakona dio je mjera kojima se nastoji omogućiti žurno i adekvatno postupanje svih nadležnih tijela u novonastalim okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID-19, a u cilju zaštite života i zdravlja ljudi,“ dodao je ministar Butković.

KBC Dubrava primarni respiratorno-intenzivistički centar, MORH pruža pomoć

Što se tiče poduzetih aktivnosti vezanih za koronavirus u Republici Hrvatskoj, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da „situacija u Hrvatskoj i susjednim zemljama iziskuje poduzimanje novih, hitnih mjera koje se odnose na uspostavu respiratorno-intenzivističkih centara namijenjenih isključivo za liječenje pacijenata oboljelih od korona virusa, a za potrebe Hrvatske planirana je uspostava takvih primarnih centara, ovisno o daljnjem razvoju epidemije“.

„U Kliničkoj bolnici Dubrava uspostavlja se primarni centar za područje Zagreba i okolice, s predviđenim kapacitetom od 300 postelja te će se dio kapaciteta bolnice žurno osposobiti za prihvat bolesnika, a glavna zgrada bolnice do daljnjeg je rezervna varijanta u slučaju eskalacije epidemije“, kazao je ministar i dodao da će se slični primarni centri uspostavit će se i u Rijeci, Splitu i Osijeku, sukladno daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Nadalje, Oružane snage Republike Hrvatske, kao dio sustava domovinske sigurnosti, pružit će pomoć Ministarstvu zdravstva za vrijeme trajanja epidemije. „U sklopu primarnog centra u KBC Dubrava u dijelu koji zadovoljava specifične potrebe MORH će u skladu s epidemiološkom situacijom pružiti pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodanih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljenjem samoodrživog ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora na području bolnice", nastavio je ministar Beroš, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izvijestio je da vojska s radovima počinje odmah te će sve biti podignuto za dva dana.

Nova organizacija rada tijela državne uprave

Vlada je donijela i Odluku o organizaciji rada tijela državne uprave za vrijeme trajanja epidemije. Ministar uprave Ivan Malenica istaknuo je da su Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Glavno tajništvo Vlade Republike Hrvatske, Ured za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske, Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske i Državni inspektorat obvezni su osigurati redovno obavljanje poslova iz svog djelokruga uz odgovarajuću primjenu mjera iz ove Odluke.

„Odluka se ne primjenjuje na policijske službenike i službenike Civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, te pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske“, kazao je ministar. Pojasnio je da će se u tijelima državne uprave obavljati samo nužni i neodgodivi poslovi, a rad će se organizirati u dvije skupine nužnog osoblja (skupina A i skupina B), koje će neovisno jedna o drugoj osigurati kontinuirano obavljanje poslova.

Dodao je da će se skupine nužnog osoblja izmjenjivati svaka dva tjedna, a radni prostor će se između dvije smjene dezinficirati.

Nastava na daljinu, ali organiziran prihvat djece čiji roditelji rade

Vlada je i izmijenila odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu, donesenu na sjednici 13. ožujka, tako da sada zaposlenici tih ustanova mogu od kuće organizirati nastavu na daljinu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da su se sada okolnosti izmijenile tako da ova odluka predstavlja mogućnost da ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola organiziraju rad u suradnji s MZO tako da se nesmetano odvija nastava na daljinu.

Ravnatelji osnovnih škola dužni su i dalje organizirati prihvat djece u razrednoj nastavi u slučajevima kad su oba roditelja zaposlena i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece, isto vrijedi i za ustanove predškolskog odgoja.

„Iako je relativno mali broj djece koja su dosad dolazila u tom režimu, treba imati na umu da moramo osigurati onim roditeljima koji rade, posebno u ovim kritičnim djelatnostima da su djeca zbrinuta", istaknula je ministrica.

Izrada digitalne platforme radi praćenja koronavirusa

Također, Vlada je donijela i odluku o izradi digitalne platforme i uspostavi interoperabilnosti između nadležnih tijela Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo jedinice područne (regionalne) samouprave, odnosno Grada Zagreba, Državnog inspektorata, MUP-a i HZZO-a radi praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti.

„Izradom digitalne platforme omogućit će se nadležnim tijelima kvalitetnija identifikacija i trijaža s izraženim simptomima zaraznih bolesti te osoba kod kojih simptomi još nisu izraženi, a bili su izloženi riziku zaraze“, rekao je ministar Beroš.

„Digitalnom platformom omogućit će se nadležnim institucijama učinkovitiji rad i zaštita osobnih podataka u svrhu donošenja pravovremenih i proaktivnih odluka radi sprječavanja širenja zaraze i suzbijanja koronvirusa te drugih zaraznih bolesti", dodao je.

Za provedbu i realizaciju ove odluke sklopit će se sporazum između Vlade i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT d.o.o.).

Smanjenje kamatnih stopa i produžetak programa „ESIF mikro i mali zajmovi“ i „ESIF jamstva“

Vlada je donijela Odluku o usvajanju Izmjena Programa „ESIF mikro i mali zajmovi“ i „ESIF jamstva“ Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je da će izmjenama doći do smanjenja kamatnih stopa na te zajmove, a sami programi se produžuju za tri godine. Također, naglasio je da je tu i poček otplate zajma do jedne godine, a Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG - BICRO za obradu predmetnih zahtjeva neće naplaćivati naknadu. isto tako, rok važenja oba programa produžuje se za tri godine, do 31. prosinca 2023. godine.

Od 1. travnja veće trošarine na alkohol i duhanske proizvode

Vlada je prihvatila tri uredbe - o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, koje će stupiti na snagu 1. travnja. Cigarete će poskupjeti za najviše dvije kune po kutiji, a poskupjet će i alkoholna pića i bezalkoholna pića s više šećera te energetska pića.

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je Hrvatska među zemljama EU-a na začelju po visini trošarine na alkohol, iza nje je samo Bugarska.

Također, kazao je da su neki od proizvođača higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje, osobito sredstava za osobnu higijenu, bili suočeni s nedostatkom manjkom tzv. denaturiranog alkohola u svojoj proizvodnji.

„Mi smo brzo reagirali i internim aktima prenamijenili da se mogu koristiti i druge vrste alkohola za tu namjenu. Zahvaljujem se i njima s obzirom da su pokazali visoku razinu susretljivosti. I dalje smo u kontaktu kako i na koji način olakšavati proizvodnju sada ovog dosta traženog proizvoda, a to su proizvodi za osobnu higijenu", rekao je Marić.

Izmjenama naknada za korištenje voda do smanjenja gubitaka

„Osnovna svrha izmjena i dopuna Uredbe o visini naknade za korištenje voda je stimuliranje smanjenja gubitaka u vodoopskrbnim sustavima na način da se propisuju modeli obračuna i naplate naknade za korištenje voda u javnoj vodoopskrbi obveznicima javnim isporučiteljima vodne usluge javne vodoopskrbe korištenjem korekcijskih koeficijenata kojima će se umanjiti iznos naknade za korištenje voda onim javnim isporučiteljima vodne usluge koji svoje gubitke svedu na prihvatljivu razinu, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Također se uredbom propisuje odgodni rok za primjenu navedenog do 1. siječnja 2023.

Naime, gubici u sustavima javne vodoopskrbe se od 2009. godine, kada su prosječno iznosili 46%, neprestano povećavaju i sada iznose oko 50%. Navedene probleme se namjerava riješiti donošenjem i provedbom ove Uredbe.

Korupcija je društveno neprihvatljiva

Primljeno je na znanje Izvješće V. evaluacijskog kruga GRECO-a (Skupina država protiv korupcije), usvojeno na 84. plenarnoj sjednici GRECO-a održanoj od 2. do 6. prosinca 2019. godine u Strasbourgu.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako je naš normativni okvir ocijenjen dobrim, podsjetivši da se temelji na Zakonu o sprječavanju skoba interesa i Zakonu o pravu na pristup informacijama.

„Posebno je naglašeno da smo donijeli kao jedni od prvih Zakon o zaštiti zviždača i u izvješću se navodi kako sustav funkcionira", rekao je ministar.

Kao sastavni dio Izvješća, Republici Hrvatskoj daje se sedamnaest specifičnih preporuka za unaprjeđenja uspostavljenog okvira u područjima obuhvaćenim postupkom evaluacije. Nadležna tijela državne uprave odgovorna su da temeljem analize Izvješća poduzmu odgovarajuće mjere za provedbu preporuka.

Premijer Plenković dodao je da je cijela suradnja s evaluatorima i tajništvom GRECO-a bila kvalitetna. Rekao je i da je Hrvatska u procesu evaluacije i sama predložila neke mjere, kao što su da se svake godine podnosi izvješće o imovinskom stanju dužnosnika te ukidanje imuniteta članovima vlade za koruptivna kaznena dijela koja se progone po službenoj dužnosti.

„Naši stručnjaci su zajedno s tajništvom i evaluatorima napravili jedno dobro i balansirano izvješće koje će pridonijeti borbi protiv korupcije i prevenciji korupcije s kojima se sva društva suočavaju“, poručio je Plenković i dodao da korupciju moramo učiniti što više društveno neprihvatljivom.

Vlada je odobrila jednokratnu robnu pomoć Caritasu Križevačke eparhije, u prehrambenim proizvodima (riži, tjestenini, ulju, brašnu,…) u financijskoj protuvrijednosti 4.563.824,00 kuna.

Jačanje kapaciteta sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom

I na kraju, ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović pojasnio je da se dopunom Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama dopušta, u iznimnim slučajevima, zapošljavanje u sustavu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, u cilju daljnjeg razvoja ovog sustava.

Radi se o zapošljavanju u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te u Centrima za profesionalnu rehabilitaciju, a što je nužno kako bi se osiguralo redovno obavljanje djelatnosti u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

„Jačanjem kapaciteta centara omogućit će se nesmetano pružanje usluga profesionalne rehabilitacije, ažurnost u rješavanju predmeta, a samim time bolja i učinkovitija integracija osoba s invaliditetom na tržište rada“, istaknuo je ministar.

Izvor: Hina/Vlada