Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 2. 2020.

HDZ je ostvario sve suverenističke ciljeve koje je postavio dr. Tuđman

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u proslavi 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Sesvetama, zagrebačkoj gradskoj četvrti s više od 70.000 stanovnika

U svom govoru predsjednik Plenković istaknuo je da je HDZ u 30 godina pokazao da je najsnažnija i najutjecajnija hrvatska politička stranka, stranka koja je ostvarila, uz podršku hrvatskog naroda te hrabrost i žrtvu naših branitelja, sve suverenističke ciljeve koje je postavio dr. Franjo Tuđman.

"To je posebno važno danas, kada na političkoj sceni imamo neke male stranke koje imaju samo jednu ambiciju, a to je ući u politički prostor HDZ-a. Otkrivaju koncept suverenizma sa zakašnjenjem od 30 godina i nastoje se pozicionirati kao veći zaštitnici nacionalnih interesa od HDZ-a", poručio je.

Dodao je da je sve ono što je bitno kada je riječ o samoodređenju i suverenitetu Hrvatske, međutim, ostvario upravo HDZ, i to u vremenu kada je to trebalo.

"Čvrsto smo oslonjeni na Tuđmanovu baštinu i naše temeljne vrijednosti: ispravili smo nepravde spram hrvatskih branitelja, vratili pobjedničku Hrvatsku vojsku u herojski Vukovar, osnažili policiju i međunarodni položaj Hrvatske, koji nikada nije bio bolji", kazao je.

Briga o Hrvatima u Bosni i Hercegovini

Naveo je da Vlada pritom vodi računa, kao nijedna druga poslije 2000, o našim sunarodnjacima u BiH.

"Zauzimamo se za njihovu stvarnu ravnopravnost. I štiteći državnu granicu od ilegalnih migracija mislimo na njih – nikada nećemo podići bodljikavu žicu između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH", istaknuo je Plenković.

Uspješna gospodarska politika

Naglasio je da istodobno, okrenuti budućnosti i spremni za suvremene izazove, HDZ vodi ozbiljnu i odgovornu politiku na dobrobit Hrvatske.

"Što potvrđuju i naši neprijeporni ekonomski uspjesi, postignuti usprkos neredu i dugovima koje je SDP ostavio za sobom. Omogućili smo Hrvatskoj zdravi gospodarski rast temeljen na razduživanju, rapidnom smanjenju javnog duga, povećanju zaposlenosti, smanjenju nezaposlenosti, većim plaćama i mirovinama", naveo je Plenković.

Zaključio je i kako iznimnu odgovornost iskazujemo i spram korona virusa.

"Ne smijemo dizati paniku, nema potrebe prazniti dućane. Aktivirali smo Nacionalni stožer Civilne zaštite. Hrvatski zdravstveni sustav i sve službe spremne su odgovoriti na taj izazov", kazao je Plenković.

Teme