Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 1. 2020.

Uređen izlazak Britanije iz EU-a označava nov početak naših odnosa

Danas je posljednji dan članstva Velike Britanije u Europskoj uniji. Od 1. veljače 2020. više nećemo biti EU28.

Kao trenutačna predsjedateljica Vijeća Europske unije, Hrvatska u potpunosti poštuje odluku Velike Britanije da napusti Uniju, ali prema njoj nije ravnodušna. To je svakako prekretnica u povijesti Europske unije i odluka zbog koje Hrvatska duboko žali.

Istodobno izražavamo zadovoljstvo što je, kao rezultat golemih napora obiju strana, sklopljen Sporazum o povlačenju koji predviđa uređen postupak izlaska i na snagu stupa večeras. Hrvatska će, u partnerstvu s ostalim državama članicama i institucijama Europske unije, pozorno pratiti njegovu provedbu. Čin izlaska označava ujedno nov početak u našim odnosima.

Hrvatska je i dalje odlučna da na razini Europske unije kao predsjedateljica Vijeća, ali i bilateralno uloži sve napore kako bi Velika Britanija ostala jedan od naših najbližih partnera. Sutra započinje prijelazni rok. Trajat će najmanje do kraja godine.

Tijekom tog razdoblja neće biti praktičnih promjena za građane i tvrtke s obje strane. Moramo maksimalno iskoristiti to prijelazno razdoblje da kroz pregovore stvorimo ambiciozno i dugotrajno novo partnerstvo.

Zajedno s našim britanskim partnerima moramo olakšati ovo prijelazno razdoblje na dobrobit naših građana. Proces poznat kao „Brexit“ bio je težak na više načina.

Dok žalimo zbog njegova konačnog ishoda, odlaska jedne od država članica iz naše europske obitelji, ohrabruje nas ojačano jedinstvo koje je nas 27 pokazalo u posljednje tri godine.

Europska unija bit će brojčano manja, ali ostaje snažna i jedinstvena kao i uvijek. Hrvatska visoko cijeni dosadašnji neumoran rad glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera i njegova tima. Našu punu podršku i povjerenje imaju i u predstojećim pregovorima o budućim odnosima s Velikom Britanijom.