Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 1. 2020.

Nastavak odlične suradnje Vlade i Europske banke za obnovu i razvoj

Premijer Plenković primio je predsjednika Europske banke za obnovu i razvoj Sumu Chakrabartija. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s EBRD-om te zahvalio na potpori u razvoju Hrvatske koja se očituje u aktivnom portfelju EBRD-a koji iznosi 868 milijuna eura. Tim iznosom podržano je 88 projekata, a 46% iznosa odnosi se na privatni sektor. Od većih projekata planiranih za ovu godinu izdvojeni su odobrenje zajma HAC-u za financiranje dovršetka izgradnje autoceste na Koridoru Vc u Baranji, čime će se omogućiti još kvalitetnije prometno povezivanje Slavonije i Baranje, te kredit Erste banci od 100 milijuna eura za razvoj turizma u Hrvatskoj, kroz održiva ulaganja u privatna ugostiteljsko-hotelska poduzeća i turističke aktivnosti.

EBRD je izrazio spremnost za još jačim angažmanom u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na ulaganja u energetsku učinkovitost, infrastrukturu te pomoć mikro, malim i srednjim poduzećima.

Na sastanku je također bilo riječi o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, Višegodišnjem financijskom okviru 2021–2027. te o Zagrebačkom sastanku na vrhu koji će se održati u svibnju 2020.

Predsjednik EBRD-a Chakrabarti izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik Vlade Plenković prihvatio poziv za sudjelovanje na investicijskom summitu, koji EBRD organizira u Londonu svake dvije godine te koji igra važnu ulogu u promociji proširenja Unije, što je ujedno jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.