Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 12. 2013.

Predavanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Zastupnik Andrej Plenković održao je predavanje budućim ekonomistima o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji i radu u Europskom parlamentu

akt110

Na poziv pročelnice Katedre za pravo prof.dr.sc. Hane Horak, zastupnik Plenković održao je predavanje pred više od stotinu studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Uz prof. Horak, uvodnu riječ održala je i prodekanica za međunarodnu suradnju prof.dr.sc. Nevenka Čavlek.

U svom izlaganju Plenković je govorio o ocjenama prvih pola godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji s političkog i gospodarskog aspekta, kao i o mogućnostima i izazovima koji su pred Hrvatskom u narednim godinama.

Studentima je približio značenje recentnog uključivanja Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita zbog prevelikog proračunskog manjka i općeg duga države, kao i postupka makroekonomskih neravnoteža te najavljene dubinske analize hrvatske ekonomije. Govorio je o Europskom semestru i ciljevima nadnacionalnog nadzora ekonomskih i fiskalnih politika država članica, a s ciljem izbjegavanja scenarija koji su nastali nakon globalne financijske i ekonomske krize 2008.

Plenković je istaknuo glavne aspkete svog rada na plenarnim sjednicama, kao i u okviru Odbora za proračun u okviru kojeg se jasno razabiru stvarni prioriteti rada Unije. U tom kontekstu, istaknuo je da će Hrvatska unutar Višegodišnjeg financijskog okvira 2014-2020 imati na raspolaganju više od 8,1 milijardi eura za kohezijsku politiku koja znatno može pomoći regionalnom razvoju Hrvatske, ali samo ukoliko Vlada intenzivira rad na pripremama i provedbi odgovarajućih projekata.

Govoreći o problemu visoke nezaposlenosti u Hrvatskoj i EU, a posebno mladih, Plenković je predstavio program „Jamstvo za mlade“. Potaknuo je studente na izvršavanje fakultetskih obveza u roku, učenje stranih jezika i iskorištavanje opcija mobilnosti u sklopu programa ERASMUS, da bi mogli konkurirati na europskom tržištu rada. Podsjetio je buduće ekonomiste na važnost sudjelovanja na sljedećim općim izborima za Europski parlament u svibnju 2014.