Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 10. 2019.

Hrabrost branitelja putokaz nam je da se borimo za još bolju Hrvatsku

U povodu Dana neovisnosti predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku Hrvaticama i Hrvatima i svim  sugrađanima u zemlji i inozemstvu

Obilježavamo 28. godišnjicu sjednice Hrvatskog sabora održane u zgradi INA-e, dan nakon raketiranja Banskih dvora i u okolnostima prijetnje novih zračnih napada na Zagreb, kada je donesena odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Time je nakon isteka tromjesečnog moratorija provedena Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Ostvaren je time stoljetni san hrvatskog naroda za suverenom, samostalnom i demokratskom državom, koju danas gospodarski razvijamo i snažno međunarodno pozicioniramo kao zemlju koja drži do svog identiteta i nacionalnih interesa. Stoga se sa zahvalnošću, ponosom i punim poštovanjem prisjećamo predvodničke uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te herojstva hrvatskih branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu utkali svoje živote u slobodu Hrvatske.

Današnja Hrvatska ostvarila je sve svoje strateške ciljeve te je angažirana članica Europske unije i NATO-a.

Nakon nešto više od šest godina članstva pred Hrvatskom je odgovorna zadaća predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Kao najmlađa država članica, svega tri desetljeća od stjecanja neovisnosti bit ćemo u prigodi predsjedati Unijom od pola milijarde stanovnika, što će biti izrazito intenzivno razdoblje i međunarodni angažman kakav Hrvatska još nije imala.

Hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja u ostvarivanju slobodne i samostalne države putokaz nam je svima da se zajedno, svakoga dana zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi.

Hrvaticama i Hrvatima i svim našim sugrađanima u zemlji i inozemstvu, u ime hrvatske Vlade i osobno, čestitam Dan neovisnosti!