Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Šibenik | 13. 5. 2019.

Stečaj brodogradilišta Uljanik nije kraj, slijedi nova faza

Premijer Plenković osvrnuo se na odluku suda o stečaju brodogradilišta Uljanik i najavio ponovni dolazak delegacije kineskog CSIC-a za desetak dana

Odgovarajući na pitanje novinara o stečaju Uljanika, Plenković je naglasio da je riječ o društvu Uljanik brodogradilište, a ne o Uljanik d.d.

Što se tiče kineskih partnera, kazao je da su oni najavili posjet svojega drugog izaslanstva za desetak dana.

„Ovo što se danas dogodilo prije svega je odluka suda. Odbacujem glasove iz pojedinih političkih stranaka, sve opet u kontekstu nekakve izborne kampanje, o tome tko je tu kriv i tko od koga diže ruke. Ova Vlada, naravno, niti je digla ruke od brodogradilišta ili brodogradnje niti od Uljanika. Ako je netko učinio izrazito puno za brodogradilišta, učinila je Vlada koja je morala platiti 3,2 milijarde kuna. Nema nijedne druge privatne kompanije u Hrvatskoj kojoj smo toliko novaca isplatili iz državnog proračuna, a pritom i dalje ostvarili suficit“, poručio je premijer Plenković.

Podsjetio je na to da je prošle godine sve plaće u Uljaniku od siječnja do studenoga osigurala Vlada. Dodao je da je Vlada detaljno analizirala i prvu i drugu ponudu programa restrukturiranja, no nažalost ni jedna ni druga nisu bile održive.

U ovom trenutku, kazao je, idu određene pravne posljedice, a radnici će dobivati preko Agencije za radnička potraživanja sredstva koja dosada, dok nije bio proglašen stečaj, nisu mogli dobiti.

„Ali, stečaj nije kraj. Stečaj je različit od likvidacije. Prema tome, sada ide jedna nova faza i priča ide dalje“, poručio je premijer Plenković.